Spier voor Lier fietst tien mille bij elkaar tegen Duchenne

Foto: Eppo Karsijns Media

Zevenhonderd kilometer, zeven dagen, geen verharde wegen. Lijden om geld in te zamelen voor de strijd tegen Duchenne. Henri Lier, Michael Frijlink, Samer el Mokdad en Gerco Talen uit Staphorst en Rouveen zijn terug.

Het kwartet fietste onder de naam Spier voor Lier van 18 tot en met 24 september van Saarburg in de Eifel naar Eindhoven. Ze deden dit met hun neef en broer Johan Lier (31) uit Rouveen in het achterhoofd. Johan heeft Duchenne en is verlamd. In totaal vierhonderd  Duchenne Heroes finishten zaterdag bij de Karpendonkse Plas in Eindhoven. In zeven dagen legden zij ruim 700 kilometer en 12.000 hoogtemeters af.

Dit alles om geld op te halen voor onderzoek naar Duchenne spierdystrofie. Met een recordopbrengst van 1.385.282 miljoen euro was de elfde editie een groot succes. Henri, Michael, Samer en Gerco verdienden met hun monstertocht 10.400 euro, overigens minder dan vorig jaar. Toen haalden ze 22.000 euro op.

Johan Lier is aanvoerder van het team Spier voor Lier. Zelf op de mountainbike stappen ging niet. Johan lijdt aan de ziekte van Duchenne. Daarom fietsten zijn broers en neven voor hem. In de maanden voor de tocht waren ze op pad om sponsorgelden in te zamelen. Net als vorig jaar kon Johan ook zaterdag weer bij de finish aanwezig zijn om zijn helden binnen te halen.

‘Kippenvel bij iedereen. Je bent helemaal kapot, maar je weet waarvoor je het doet’, zegt Michael Frijlink uit Staphorst.’ Duchenne Heroes is een zevendaagse mountainbiketocht van 500 of 700 kilometer. Gebaande paden worden vermeden. Dit keer ging het van Saarburg in de Eifel naar Eindhoven.

‘Het weer was beter dan vorig jaar, want toen hadden we alleen maar regen. Nu scheen de zon. De route was pittiger dan vorig jaar, met veel steile stukken.’ Samer el Mokdad had het lastig. Hij kampte met een knieblessure en kon niet alle stukken rijden.

Spier voor Lier uit Staphorst en Rouveen doet volgend jaar zeker weer mee. Of dat in dezelfde samenstelling gebeurt, is nu nog niet te zeggen, maar de groep blijft zich inzetten om geld te verdienen voor onderzoek tegen Duchenne.

Lees ook: