Balkbrugger wint Staphorster Kampioenschap Panlatvissen

Foto: Streeknieuws

Harry van de Belt uit Balkbrug heeft gisteravond het Open Staphorster Kampioenschap Panlatvissen op zijn naam geschreven. De viswedstrijd met een vijf meter lange lat vond voor de vierde keer plaats.

Het was fietsenmaker Henk Meesters die in 2013 de eerste editie van het Open Staphorster Kampioenschap panlatvissen organiseerde. Zijn zaak bestond 85 jaar en Meesters wilde wat aparts doen. Het werd een jaarlijks terugkerende traditie. Volgend jaar de vijfde keer. Plaatselijke ondernemers sponsoren qua prijzen, een aantal ondernemers draagt financieel bij. De panlatten komen ook bij een plaatselijk bedrijf vandaan.EKpanlatsn1

Harm Stens (40) is een van de deelnemers. “Dit is vissen zoals vroeger, een stok, een touw en een dobber. Vissen zonder fratsen en dus leuk”, zegt Stens. De vangst valt tegen. De vissen laten zich niet door een panlat uit het nat halen.

Het is reuze gezellig aan de waterkant. Mooie temperatuur en een avondzonnetje. Dat de gemeente de boel niet maaide en de vissers in de ruigte zitten, mag de pret niet drukken. Roel en Margriet Buitenhuis van de slagerij in Staphorst delen hapjes rond aan de vissers en de toeschouwers.EKpanlatsn2

Ondertussen zwoegen de vissers door met de zware lat. Ervaren panlathengelaars maakten een steun van hout of staal, dan hoef je niet uren met het hout in de hand te zitten. De vissen bijten nauwelijks en als ze al happen, is het lastig om ze aan te slaan met de lat die kilo’s weegt. ‘Dat maakt het een uitdaging’, zegt Dedemsvaarter Gerrit Teshorst (60).

De eerste prijs ging naar Harry  van de Belt uit Balkbrug, de tweede prijs was voor Roelof Harke uit Staphorst en de derde plaats werd veroverd door Albert Huls.

Lees ook:

Dossier: