Pieter Zandt komt voor de tweede keer in actie voor Jafet

Foto: Streeknieuws

Het is vanaf nu een traditie op Scholengemeenschap Pieter Zandt in Staphorst: een grote actiedag voor een goede doel met een hardloopwedstrijd en een grote markt. Op woensdag 28 september is het weer zover, met wat nieuws: een spinningmarathon van twaalf uur.

Vorig jaar 14 oktober was de primeur (foto’s) en op woensdag 28 september komt de school weer in actie, wederom voor de Stichting Jafet. Leerlingen regelen alles zelf, uiteraard met hulp van docenten.

Stichting Jafet steunt het werk van Janneke Galvao-Hulst uit Staphorst en haar man Fernando. Het echtpaar werkt met een team van vrijwilligers in de sloppenwijken Manguihos en Pedra Lisa van de miljoenenstad. Arme kinderen ondersteunen en tegelijkertijd het evangelie verkondigen, dat is het doel. “Het doel past perfect bij de identiteit van Scholengemeenschap Pieter Zandt. Lokaal én christelijk”, zegt docent Hendrie Drost die het project begeleidt.

Vorig jaar verdienden de scholieren 5.900 euro voor Jafet. Daar wil de school dit jaar ruimschoots overheen gaan. Volgend jaar kiest de school waarschijnlijk een ander doel, dat ook een lokale link moet hebben en goed aansluit bij de school.

De actiedag voor het goede doel is leuk, gezellig, sportief, maar vooral ook leerzaam. De leerlingen moeten alles zelf regelen en uitvoeren, uiteraard onder leiding van docenten, maar toch. Dertien leerlingen vormen een projectteam en ze zijn er al weken druk mee. De hele school doet mee.

Er is dit jaar weer een grote markt en een hardloopwedstrijd van 3,6 kilometer rondom de school. Niet alleen de meeste leerlingen van de Pieter Zandt doen mee, maar ook alle basisschoolkinderen uit Staphorst zijn uitgenodigd om mee te doen en zich laten sponsoren. De hardloopwedstrijd begint om 13.30 uur

De dag om Stichting Jafet te steunen begint al om vijf uur in de ochtend. Dan start de spinningmarathon die doorgaat tot 17.00 uur. Dat is tevens het einde van de actiedag. Zestien fietsen staan op een rijtje in de school en evenzoveel teams, bestaande uit drie personen, moeten aan de bak. Er mag om het hele uur gewisseld worden.

Leerlingen Annely Bijker (13), Lieneke Bisschop (14), Ilse Hoeve (13) en Miranda Harke (14) zijn al tijden bezig om sponsors te vinden voor het spinnen. ‘Dat ging heel goed’, zeggen de dames. ‘We staan nu al op 5.500 euro.

Teams uit alle klassen organiseren ook een grote markt rondom en in de school. Ze mogen zelf bepalen wat ze verkopen en hoe ze het gaan aanpakken. Het geldbedrag dat nodig is om spullen in te kopen, is afkomstig van het sponsorgeld dat al deels is binnengekomen.

Lees ook: