Rechtbank legt een reeks bijzondere voorwaarden op

De rechtbank in Zwolle heeft een 44-jarige man uit Staphorst veroordeeld tot een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 78 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar en een hele reeks bijzondere voorwaarden. De rechtbank acht de man schuldig aan mishandeling van zijn echtgenote in augustus.

Het echtpaar kreeg na een avondje stappen mot in de tuin. De man greep daarbij zijn vrouw bij de keel en stompte haar op haar neus. De Staphorster verklaarde in de rechtbank echter dat hij zich niet kon herinneren dat hij haar sloeg. ,,Er was alcohol in het spel’’, zo zei hij. Toch had hij eerder bij de reclassering anders verklaard.

De officier van justitie was van mening dat de man gepoogd heeft zijn vrouw zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Hij eiste een voorwaardelijke celstraf van 78 dagen met een proeftijd van drie jaar, een werkstraf van 60 uur en een reeks bijzondere voorwaarden. Onder dit laatstgenoemde vroeg hij de rechtbank onder meer een locatie- en contactverbod van twee jaar te koppelen.

De rechtbank ging niet mee in de poging zware mishandeling, maar hield het op mishandeling. Ook in het locatie- en contactverbod ging zij niet mee met de officier, omdat het paar verder wil met elkaar en ook samen in therapie is. Wel maakte de rechtbank zich hard voor de reclasseringstoezicht, ambulante behandeling, cognitieve vaardigheidstraining en alcoholcontroles.

Lees ook: