Officier: `Bij deze mensen moeten we harder optreden`

Rechtbank in Zwolle
Rechtbank in Zwolle
Foto: Google Streetview

`Hij heeft in het verleden vaker met het bijltje gehakt. Bij deze mensen moeten we harder optreden`, aldus de officier van justitie donderdag in de rechtbank in Zwolle.

Hij vond bewezen dat een 44-jarige man uit Staphorst heeft geprobeerd in augustus zijn echtgenote zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. Hij eiste daarvoor een voorwaardelijke celstraf van 78 dagen met een proeftijd van 3 jaar, een werkstraf van 60 uur en een hele reeks bijzondere voorwaarden.

Het echtpaar was samen uit geweest en zaten nog even in de tuin ’s avonds laat toen er ruzie ontstond. Volgens het slachtoffer kneep hij haar keel dicht en stompte hij op haar neus. ,,We hebben wel wat woorden gehad en er was ook alcohol in het spel’’, aldus de verdachte in de rechtbank. Hij kon zich niet herinneren of hij haar geslagen had, maar bij de reclassering had hij al anders verklaard. Daar zou hij verteld hebben dat hij na de woordenwisseling naar boven ging om te kalmeren, maar dat zij hem volgde en hem bleef uitdagen. Toen voor hem de maat vol was pakte hij haar vast en sloeg hij haar. ,,Dat heb ik helemaal niet gezegd’’, zo stelde de verdachte nu in de rechtbank.

Onafhankelijke getuigen hebben de woordenwisseling en pijnkreten echter ook gehoord. ,,Ik vraag mij af of hij zich na tien bier echt niet meer kan herinneren wat er is gebeurd’’, zo stelde de officier. ,,Het risico op herhaling is groot en voor de veiligheid van de maatschappij, maar ook voor meneer, ga ik toch opnieuw hulp aanbieden, maar wel op een forse manier.’’ Aan het voorwaardelijke deel van de eis vroeg hij de rechtbank daarom reclasseringstoezicht, ambulante behandeling, cognitieve vaardigheidstraining en een locatie- en contactverbod van twee jaar te koppelen. De rechtbank doet op 29 december uitspraak.

Lees ook:

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen