OM komt snel met beslissing: Staphorst vervolgen of niet

Foto: Youtube - RTV Oost

Het OM in Arnhem verwacht dat de officier van justitie binnen een paar weken beslist of de aangifte die burgers tegen de gemeente Staphorst deden een zaak wordt of niet.

Het OM-onderzoek dat in een afrondende fase verkeert, heeft alles te maken met de zaak die Staphorst al vele maanden beheerst en die vorige week dinsdagavond tot een negatieve climax kwam toen een radeloze Henk Jansen met een houten hamer de raadzaal betrad om het college te lijf te gaan. Het liep goed af. De gemeente deed aangifte bij de politie. Henk zat tot vrijdagmiddag vast.

Henk en Margje en hun vier dochters dreigen door – in hun ogen – toedoen van de gemeente hun boerderij, een familiebezit aan de Gemeenteweg, kwijt te raken. De gemeente Staphorst veranderde de bestemming van ‘agrarisch’ in ‘wonen’, waardoor de bank de stekker uit de hypotheek dreigt te trekken. Het echtpaar weet zeker dat er boze opzet in het spel is.

Als het OM-onderzoek naar aanleiding van een aangifte van overigens een ander gezin tegen de gemeente Staphorst aanleiding geeft tot vervolging, kan er een dagvaarding uit de bus rollen of een boete. Het kan ook zijn dat de officier besluit te seponeren.

De hele zaak kwam aan het rollen door een serie reportages van RTV Oost over de ambtenaren Ruimtelijke Ordening. Begin dit jaar zond RTV Oost schokkende verhalen van drie getroffen gezinnen uit. Ook het echtpaar Jansen deed zijn verhaal.

Drie gezinnen voelen zich zwaar gedupeerd door de werkwijze van ambtenaren. Het gaat allemaal om ruimtelijke ordeningszaken. Een van de getroffen families deed aangifte bij de politie. Ambtenaren zouden vervalste bestemmingsplankaarten gebruikt. Het OM onderzoekt deze zaak.

Een eerder intern onderzoek van de gemeente zelf naar vermeende sjoemelpraktijken van de eigen medewerkers leverde wel dat op er fouten waren gemaakt, maar dit gebeurde niet met kwade opzet.

Lees ook:

Dossier: Juridische zaken