Ontwerpwedstrijd hoed voor Prinsjesdag op basisscholen

Foto: Provincie Overijssel

Gisteren heeft Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten feestelijk aan leerlingen van groep 7 van OBS De Krullevaar in Zwolle het lesmateriaal voor de ontwerpwedstrijd mini-hatwalk overhandigd.

OBS De Krullevaar is de eerste school die zich heeft aangemeld voor de ontwerpwedstrijd. De leerlingen op de twintig scholen worden begeleid door speciaal getrainde (creatieve) MBO studenten. Er doen geen scholen vanuit de gemeente Staphorst mee.

Op de Rehobotschool Nassaustraat 3 in Genemuiden gaan ze er op dinsdagmorgen 1 september mee aan de slag. Contactpersoon daar is Franciska Mulder-Nagelhout. Tijdens deze wedstrijd ontwerpen leerlingen van groep 7 (of van gecombineerde groepen 6/7 of 7/8) van twintig Overijsselse scholen hun eigen hoed.

Op zaterdag 12 september presenteren van elke school de beste twee jonge ontwerpers tijdens de mini-hatwalk hun creatie in het Johan de Witthuis in Den Haag. De mini-hatwalk is onderdeel van het landelijke Prinsjesfestival dat van 10 tot en met 15 september in Den Haag wordt georganiseerd. Net als in de voorgaande edities heeft het Prinsjesfestival een provincie als partner, dit jaar is dat Overijssel.

Ank Bijleveld arriveerde op gepaste wijze, met koets en hoed, bij De Krullevaar. Ze werd ontvangen door de leerlingen uit groep 7 die mee doen aan de ontwerpwedstrijd. Met de leerlingen hield de Commissaris een kringgesprek over de betekenis van democratie en Prinsjesdag.

Daarna bezocht Ank Bijleveld de leerlingen in de klaslokalen tijdens het ontwerpen van de hoeden. “Met het Prinsjesfestival vieren we elk jaar weer de democratie. Het is prachtig om te zien dat leerlingen van basisscholen op zo’n creatieve en beeldende manier meer leren over wat vrijheid voor onze samenleving betekent”, aldus de Commissaris.

CdK zet jongen hoed op

Overijssel op Prinsjesfestival

Tijdens het Prinsjesfestival worden verschillende facetten van onze democratie belicht met allerlei activiteiten waar politiek, media, cultuur en burgers elkaar ontmoeten. Het centrale thema van Prinsjesfestival 2015 is de kunst van conflict en compromis.

In het Johan de Witthuis aan de Kneuterdijk in Den Haag heeft Overijssel een tijdelijk ambassade ingericht. In het programma van de provincie  is er veel aandacht voor economie, duurzame mobiliteit en bereikbaarheid. Politiek, bedrijfsleven en instellingen gaan rond deze thema’s met elkaar in gesprek.

De Jongerenraad van Overijssel organiseert de activiteit Democratie voor Beginners met middelbare scholen uit Den Haag en landelijke Jongerenorganisaties. Daarnaast presenteert Overijssel zich op cultureel, culinair en toeristisch gebied. Dit gebeurt onder meer tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 september. Het Johan de Witthuis is dan opengesteld voor publiek. Ook aan het hoofdprogramma levert Overijssel bijdragen.

Alsof het de koning zelf was, arriveerde commissaris van de Koning, Ank Bijleveld, per koets bij OBS De Krullevaar in Zwolle. Ze overhandigde daar het lesmateriaal voor de ontwerpwedstrijd ‘mini-hatwalk’.

Lees ook: