Stéphanos start nieuw dorpsprogramma in Namitalala

Toespraak van directeur J. van der Ham in Namitalala.
Foto: Stichting Stephanos

Vorige week waren internationaal directeur van stichting Stéphanos dhr. J. van der Ham én nationaal directeur dhr. C. Kuyokwa aanwezig bij de officiële start van het nieuwe dorpsprogramma in het dorp Namitalala voor vijf jaar.

Regeringsambtenaren en Stéphanos personeel werden met gezang ontvangen. De gemeenschap en de regering dragen zelf ook bij aan dit programma. Op deze manier worden de krachten gebundeld en wordt het kind gedragen door de zorg van velen. Hierdoor moeten de levensomstandigheden van het kind op allerlei gebied verbeteren, met als onderliggend doel dat kind en ouder zelfstandig Gods Woord zullen lezen en daarnaar mogen leven.

“De komende vijf jaar helpt Stéphanos het afgelegen Namitalala, waar nog nooit een NGO (hulporganisatie) is geweest”, aldus directeur J. van der Ham. Namitalala is een ‘achtergebleven’ gebied gelegen in het Michiru gebergte, in het Blantyre district, 26 kilometer van het Stéphanos weesdorp. Dit gebied heeft momenteel één school voor 1200 kinderen vanuit negen dorpen. Verschillende van deze kinderen worden in het kind sponsorprogramma van stichting Stéphanos opgenomen.

Het dorpsprogramma heeft drie hoofddoelen: Ten eerste de kinderen bereiken met het Woord van God. Ten tweede het verbeteren van de levensomstandigheden van de kinderen en hun omgeving. Ten derde de sociaaleconomische ontwikkeling in het gebied bevorderen. Om deze doelen te bereiken investeert Stéphanos in een compleet programma met onderwijs, gezondheid, landbouw en financieel advies. Het Dorpsprogramma bestaat sinds 1999 en is bedoeld voor (wees)kinderen en hun omgeving die in nood, pijn en eenzaamheid leven.

De ongeveer tweeduizend kinderen die door dit programma worden geholpen, wonen in een straal van 5 tot 30 km rondom het Stéphanosterrein, meestal bij verre familie. Deze gezinnen kunnen al niet in hun eigen onderhoud voorzien, dus de zorg voor nog een kind is vaak te zwaar. Stéphanos heeft een comité opgericht dat, samen met plaatselijke kerken, dergelijke gezinnen screent of zij in aanmerking komen voor het Outreach programma.

Lees ook: Stephanos bestuurder fietst monstertocht door Nederland