Stille Mars voor het Leven 2019 voor het eerst in Utrecht

Het voorprogramma voor de Stille Mars voor het Leven met gebed, samenzang en toespraken en praktijkvoorbeeld was in de Jaarbeurs in Utrecht. Daarvandaan werd een route van ongeveer 3 kilometer gelopen door de binnenstad van Utrecht. Deze was door de politie uitgestippeld.

De mars wordt (uniek in de wereld) in stilte gelopen. Door de teksten op de borden wordt het doel duidelijk gemaakt. Op het Domplein was een tegendemonstratie van het Humanistisch Verbond, ook in stilte met teksten en borden. Wel werden onderweg op verschillende plekken vanuit bovenramen leuzen gescandeerd. Er waren opnieuw meer dan 10.000 deelnemers. Ook SGP Tweede Kamerlid Chris Stoffer sloot zich aan bij de stoet.


Toen de deelnemers weer binnen waren werd de bijeenkomst afgesloten met woorden van dank door Kees van Helden, directeur van Schreeuw om Leven. Hij werd bijgestaan door zijn vrouw Annemieke, actief in Er is Hulp, de hulpverleningstak van de stichting. De organisatie pleit voor eerlijke informatie zonder veroordeling of verwijt, maar voor begrip, opvang en hulp. Vooraan waren 1000 zitplaatsen beschikbaar, in eerste instantie voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Later voor de mensen die al vooraan stonden.


In het voorprogramma kwam Stella als ervaringsdeskundige op het podium met haar baby. Samen met medewerkers van Er is Hulp, vertelde ze haar verhaal. Hoe zij gedurende de zwangerschap twee keer op het punt stond om in een kliniek een abortus te laten plegen vanwege praktische problemen. Haar vriend Arek, ook de vader van het kindje, vroeg haar op het podium verrassend ten huwelijk.

Het Malieveld in Den Haag was niet beschikbaar doordat daar een circus stond. Door de recente protesten met trekkers en machines was het veld ook minder geschikt. De organisatie was “God dankbaar omdat Hij dat al voorzien had”. De dag werd door de deelnemers als indrukwekkend ervaren. Vanuit het hele land stroomden de mensen toe, ook per trein en auto.

Lees ook: Mars voor het Leven 2018 voert verder door Den Haag (video)