Jan Visscher prolongeert zetel in waterschapsbestuur

Bekendmaking definitieve uitslag waterschapsverkiezingen
Foto: WDO Delta

Op maandag 25 maart is de definitieve uitslag bekendgemaakt van de waterschapsverkiezingen voor het nieuwe algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Van de 29 bestuursleden zijn er 17 nieuw.

De uitslag op partijniveau is als volgt: 50PLUS: 1 zetel (was 0), VVD: 4 zetels (was 3), SGP: 1 zetel (was 1), Water Natuurlijk: 5 zetels (was 5), Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel: 3 zetels (was 1), ChristenUnie: 2 zetels (was 3), AWP niet politiek wel deskundig: 2 zetels (was 2) en CDA: 3 zetels (was 5). De PvdA had 1 zetel, maar heeft niet deelgenomen aan deze verkiezingen.

Het opkomstpercentage is 57,5%. Dat is ruim hoger dan de 49% bij de vorige verkiezingen.Het opkomstpercentage in Staphorst bedroeg 71,70% van de 12.379 kiesgerechtigden voor het waterschap. Het totaal aantal getelde stembiljetten kwam uit op 8.872 stuks. Daarvan waren er 8.809 geldige stemmen op een kandidaat (18 ongeldige stemmen). Er waren 45 blanco stemmen. Onderstaand de uitslag in de gemeente Staphorst per partij:

 1. SGP 3766 stemmen
 2. ChristenUnie 1872 stemmen
 3. Water Natuurlijk 782 stemmen
 4. CDA 706 stemmen
 5. VVD 658 stemmen
 6. Gemeentebelangen 549 stemmen
 7. AWP 290 stemmen
 8. 50plus 186 stemmen

De fractievoorzitters van de verschillende partijen voeren binnenkort gesprekken over de vorming van het dagelijks bestuur. Dit dagelijks bestuur wordt in principe benoemd vanuit het algemeen bestuur. Het opkomstpercentage was met 57,5% ruim hoger dan het percentage bij de vorige verkiezingen (49%). De gekozen bestuurders op een rij:

 • 50PLUS: Gerrit Westerhof (Kampen)
 • VVD: Mark Strolenberg (Hoogeveen), Carmen Hunger (Deventer), Hans Wijnen (Zwolle) en Karst Spijkervet (Wanneperveen)
 • SGP: Jan Visscher (Rouveen)
 • Water Natuurlijk: Marion Wichard-den Boggende (Kampen), Anna Veldhoen (Deventer), Ed Piek (Zwolle), Obe Brandsma (Wanneperveen) en Niesko Dubbelboer (Meppel)
 • Gemeentebelangen Drenthe ~ Overijssel: Tilko Gernaat (Steenwijk), Jolande Onderdijk-Schroten (Dalfsen) en Rudi Hooch Antink (Koekange)
 • ChristenUnie: Herman Odink (Nieuwleusen) en Betty Poutsma-Jansen (Hoogeveen)
 • AWP niet politiek wel deskundig: Arja Doornbos (Meppel) en Jan van Oorschot (Hoogeveen)
 • CDA: Henk Oegema (Dalfsen), Gerrit Tuten (Heeten) en Miranda Wesselink (Zwolle)

Van de 29 zetels worden 21 zetels bezet door de op woensdag 20 maart gekozen bestuursleden. De overige acht plekken zijn voor de zogenoemde geborgde zetels. Per categorie is de verdeling hiervan als volgt: ‘Ongebouwd’ 4 zetels, ‘Bedrijven’ 3 zetels en ‘Natuur’ 1 zetel. Ook hiervan zijn de namen bekend. De geborgde zetels zijn als volgt verdeeld:

 • Ongebouwd: Wim van Ittersum (Mastenbroek), Frits Timmerman (Ruinerwold), Hans Pereboom (Basse), Louise Trompert-Vrielink (Schalkhaar)
 • Bedrijven: Breun Breunissen (Raalte), Eef Leeuw (Deventer), Esmée Pater (Zwolle)
 • Natuur: Mark Tuit (Hollandscheveld)

De bestuursleden, zowel gekozen als geborgd, worden beëdigd tijdens de eerste vergadering van het nieuwe algemeen bestuur op donderdag 28 maart.

Lees ook: Debatavond met provinciale kandidaten in Staphorst (video)