Eerste kievitsei van Overijssel gevonden in Lutten

Foto: Landschap Overijssel

Op vrijdag 16 maart omstreeks 10:40 uur is op een oude maïsakker aan de Semmelinksdijk in Lutten het eerste kievitsei van Overijssel van dit jaar gevonden. Vrijwilliger Dick Wierbos vond het nest met één ei, drie dagen nadat in Zuid-Holland het eerste ei van Nederland werd gevonden.

Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen nu ook in Overijssel echt begonnen. Het gaat overigens niet zo goed met de vogels van het boerenland. De aantallen gaan op veel plaatsen hard achteruit.

Sommige soorten, zoals zomertaling en kemphaan zijn zelfs al verdwenen. De kievit en grutto worden  nog wel gezien, maar gaan in rap tempo in aantal achteruit. Om deze icoonsoort in ons landschap te behouden, moet deze goed beschermd worden.

Elk voorjaar gaan veel vrijwillige Weidewachters het veld in om weidevogels te beschermen. Dat doen ze in samenspraak met de boer, zodat hij rekening kan houden met nesten of jonge weidevogels tijdens de werkzaamheden op het land. Op veel plekken in de provincie kunnen bestaande Weidewachters wel wat hulp gebruiken bij hun beschermingswerk.

Wil je zelf ook aan de slag als Weidewachter om vogels van het boerenland actief te beschermen? Landschap Overijssel start op donderdagavond 22 maart met een tweedelige cursus voor nieuwe Weidewachters in Mastenbroek. Kijk voor meer informatie over deze cursus en andere activiteiten op: www.landschapoverijssel.nl/weidewachter.

Lees ook:

article
28401
Eerste kievitsei van Overijssel gevonden
Op vrijdag 16 maart omstreeks 10:40 uur is op een oude maïsakker aan de Semmelinksdijk
https://staphorst.nieuws.nl/regio/28401/eerste-kievitsei-overijssel-gevonden-lutten/
2018-03-16T16:56:37+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2018/03/16165557/eerste-kievitsei-e1521215785435.jpg
hardenberg, landschap, natuur, provincie
Regionaal