`Dakjes` op wegdek helpen voor twee seconden afstand

Foto: Gemeente Staphorst

Op vier provinciale wegen in Overijssel zijn tekens in de vorm van een ‘dakje’ op het wegdek aangebracht om weggebruikers te helpen bij het aanhouden van een veilige afstand tot hun voorligger.

De tekens op het wegdek, (ook wel chevrontekens genoemd) maken weggebruikers bewust van een veilige afstand. Onvoldoende afstand houden is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Vooral bij hogere snelheden hebben we de neiging te weinig afstand aan te houden tot het voertuig voor ons.

De provincie Overijssel heeft op een aantal plaatsen chevrontekens op het wegdek aangebracht. De ruimte tussen de twee tekens komt overeen met de veilige afstand van minstens 2 seconden bij een snelheid van 80 kilometer per uur. Je vindt de tekens op onder andere de N377 tussen de A28 en Nieuwleusen.

Voldoende afstand houden draagt bij aan een ontspannen rijstijl. Het voorkomt kop-staart-aanrijdingen en vergroot het gevoel van veiligheid en controle. Naast de chevrons op de weg zijn er nog andere hulpmiddelen om de veilige afstand te bepalen. Kijk voor informatie op www.2seconden.nl.

Lees ook: