Eis: werkstraf voor 24-jarige man na veroorzaken ongeval

Foto: Youtube - HW-Fotografie

De officier van justitie eiste donderdag in de rechtbank in Zwolle een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden tegen een 24-jarige man uit Staphorst.

De man wilde vorig jaar september met de trekker van zijn vrachtwagen een kruising op de Jaglusterallee in Nieuwleusen oversteken, maar zag daarbij een scooter over het hoofd die op de voorrangsweg reed.

De trekker schepte de scooterbestuurder die zwaargewond in de berm terechtkwam. Het slachtoffer liep onder meer een klaplong en een gebroken rib op. De Staphorster is in de veronderstelling dat het om een ongeval gaat waarbij geen sprake was van onoplettend of onvoorzichtig rijgedrag zoals de officier van justitie stelt.

Volgens hem heeft de scooter mogelijk in de dode hoek of achter stijl van zijn cabine gezeten. ,,Ik heb hem echt niet gezien. Ik ben tot aan de kruising gereden, heb naar links en rechts gekeken en heb toen de koppeling op laten komen.’’

Een getuige had verklaard dat de chauffeur met veel lawaai wegreed. ,, Die vrachtauto’s hebben een halfautomaat. Door het toerental produceer je veel geluid waardoor het lijkt alsof je hard wegrijdt’’, was de reactie van de Staphorster daarop. Dat de tachograaf gemeten heeft dat hij met 36 kilometer per uur de kruising opreed vond hij onwaarschijnlijk. ,,Dat kan ik mij niet voorstellen. Ik reed ongeveer 15 kilometer per uur.’’

De Staphorster was erg aangedaan door het ongeluk en is sindsdien niet meer actief als vrachtwagenchauffeur. Hij is een aantal keer op de koffie geweest bij het slachtoffer, die het volgens hem ook als een ongelukkig ongeval ziet dat iedereen kon overkomen.

Maar de officier van justitie ziet het anders. Zij denkt dat de man niet naar links en rechts heeft gekeken en bezig is geweest met de weg waar hij heen moest rijden. Door die onoplettend- en onvoorzichtigheid vindt zij dat hij schuldig is aan het veroorzaken van een ongeval met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak: Chauffeur moet werkstraf doen na veroorzaken ongeval.

Lees ook:

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen