Gemeenten en Zilveren Kruis werken aan zorg dichtbij

Foto: Gemeente Staphorst

De acht gemeenten in de regio IJssel-Vecht en zorgverzekeraar Zilveren Kruis hebben hun samenwerking kracht bijgezet door ondertekening van een convenant.

Ze willen, als opdrachtgevers van zorg en ondersteuning, actief samenwerken aan goed afgestemde zorg. “Deze overeenkomst past in de gedachte achter de sociale wijkteams’, aldus de Zwolse wethouder Vedelaar namens de gemeenten in de regio. “Er wordt sinds de overdracht van de zorg en ondersteuningtaken van het rijk naar de gemeenten al veel meer vanuit de hulpvrager gedacht. Toch merken we in de praktijk dat de systemen van financieren en de organisatie ons nog in de weg zit om echt tot een integraal ondersteuningsplan te komen.”

20160705 OndertekeningVerschillen in organisatie en systemen
Tamara Pieterse van Zilveren Kruis: “We hebben beiden de waardevolle taak om passende zorg en ondersteuning te bieden aan ieder dit dat nodig heeft. Daarbij hebben we nu eenmaal te maken met diverse wetten en systemen. Met deze afspraken willen we het samen zo eenvoudig mogelijk organiseren zodat inwoners en verzekerden zo weinig mogelijk hinder ervaren van verschillen in organisatie en systemen. Ook werken we aan gezamenlijke plannen voor bijvoorbeeld ouderenzorg.”

Aanpakken van knelpunten
Eén van de eerste actiepunten van gemeenten en Zilveren Kruis is het aanpakken van knelpunten of onduidelijkheden op de grens van de verschillende wetten. Wanneer iemand bijvoorbeeld professionele hulp krijgt bij het eten van een maaltijd, zijn er diverse wetten van toepassing. Daarover kan verwarring ontstaan bij zorgverleners en hulpvragers. Waar moet ik wat aanvragen en wie betaalt wat? Daarnaast is er de komende twee jaar extra aandacht voor ouderenzorg en de zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen