Varend erfgoed via Hasselt op weg naar het hoge noorden

Foto: Provincie Overijssel

Gedeputeerde Eddy van Hijum heeft dinsdagavond 21 juni namens de Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten en het college van Gedeputeerde Staten in Hasselt een cadeau aan boord gebracht van de sleepboot Citius.

De Citius is met zo’n 40 schepen van het varend erfgoed op weg naar Delfzijl waar van 28 juni tot en met 3 juli het nautische evenement Delfsail wordt gehouden. Het cadeau is bestemd voor de Commissaris in Groningen, Rene Paas.

Met de aanbrengtocht, een soort van Zwaan-Kleef- Aan-tocht, wil de organisatie aandacht vragen voor het varend erfgoed.

De Citius en de andere schepen van het varend erfgoed (schepen ouder dan 50 jaar) zijn 17 juni vertrokken vanuit het Zeeuwse Veere voor een zogeheten aanbrengtocht, het aanbrengen van lading. De schepen varen door Nederland richting Groningen met eindbestemming Delfzijl.

In een aantal steden die tijdens de tocht worden aangedaan worden door de provincies waar door heen gevaren wordt een pakket aangebracht. In Veere werd dat gedaan door de Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman. Verder is al een tussenstop gemaakt in Dordrecht, Wijk bij Duurstede en Zutphen, waar provinciale bestuurders een pakket afleverden.

20160621_190057_resizedGedeputeerde Eddy van Hijum ondersteunt die actie namens de provincie van harte: “Ook in Overijssel hebben we veel varend erfgoed. Dat zien we vaak bij de nautische evenementen zoals de sleepbootdagen in Zwartsluis en Sail Kampen. Het is goed om te zien dat mensen dit erfgoed in stand proberen te houden.”

Gedeputeerde van Hijum heeft zich in het verleden als Kamerlid sterk ingezet tegen onzinnige Europese en landelijke regels voor historische zeilschepen. In 2005 kreeg hij daarvoor de erepenning van Verdienste voor de Zeilende Beroepsvaart van de Enkhuizer Zeevaartschool.

Na Hasselt splitst de groep schepen zich op. De ene groep gaat via Drenthe, de andere via Lemmer naar Groningen waar de schepen vrijdag 24 juni hopen te arriveren. Daarna wordt koers gezet richting Delfsail waar zo’n 160 schepen worden verwacht en waar de verzamelde cadeaus worden overhandigd aan de Commissaris van de Koning in Groningen.

Lees ook: