Staphorster velde zonder toestemming 47 bomen in IJhorst

Foto: Harm Brand

Een 50-jarige man uit Staphorst die zonder toestemming 47 bomen kapte in IJhorst, moet met de eigenaar van de grond in overleg treden. Dat bepaalde de economische politierechter in Zwolle vrijdag.

De rechter hield de strafzaak aan in de hoop dat de Staphorster zelf met de grondeigenaar tot een oplossing komt. Die eigenaar wist niet dat de Staphorster recht op overpad had. De verdachte wist op zijn beurt ook niet dat de grond een nieuwe eigenaar had gekregen.

De Staphorster zich moest verantwoorden voor de illegale kap van 47 bomen langs een overpad in IJhorst. Het pad was, na de storm in oktober 2013, ontoegankelijk geworden. Die bomen verhinderden de doorgang met de trekker.

Hij deed al jaren het onderhoud zonder dat het enig probleem opleverde voor de toenmalige eigenaar. Daarom had hij twee mannen opdracht gegeven het pad te ontdoen van de rommel en de meeste bomen te kappen. Het hout mochten de mannen zelf houden.

De kap en het verdwenen hout waren voor de huidige eigenaar een complete verrassing. Het was de eigenaar niet te doen om het hout, liet hij later weten, maar hij kreeg van de gemeente een herplantingsplicht waarvan de kosten kunnen oplopen tot 5000 euro. En die wil hij vergoed zien door de Staphorster.

De economische politierechter vond niet dat het om een strafzaak gaat en stelde voor om de zaak aan te houden zodat de partijen met bemiddeling van Schade Informatie Punt (SIP) kunnen proberen er onderling uit te komen.

Lees ook:

Dossier: Juridische zaken