Omroep A28FM weer in de ether na sabotage en perikelen

Foto: Gemeente Staphorst

Burgemeester Segers heeft op maandag 11 april de lokale omroep A28FM weer de ether in geholpen. De zender en antenne zijn geplaatst op 65 meter hoogte bij de Koperen Hoogte en werden aan het eind van de middag door de burgemeester aangezet.

IMG_3867[1]

De omroep in Staphorst is erg geholpen met de hoge locatie, want in de plattelandsgemeente zijn nauwelijks hoge gebouwen voorhanden. Het bijzondere is dat de Koperen Hoogte eigenlijk op de gemeentegrond van Zwolle staat. De lokale omroep bestaat sinds 2011 en heeft de studio aan de Muldersweg in Staphorst. Het omroepbestuur spreekt van een frisse start.

20160411 A28fm2V.l.n.r. Harrie Vos, Danny Bloemert, Christiaan Keur en burgemeester Theo Segers

Onbekenden hadden in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 februari de zender meegenomen van de lokale omroep A28FM vanaf de Bullingerweg in Staphorst. Hierdoor was de FM-zender sinds die zondagnacht eerst uit de lucht. Daarna vanaf een tijdelijke locatie wisselend niet of niet optimaal via de radiofrequentie, wel was de zender nog via kabel en internet te ontvangen.

“De apparatuur staat in een afgesloten hok. Daar zijn geen tekenen van inbraak, maar toch is de zender uit het rek gehaald. Het is onduidelijk wie de zender heeft meegenomen of waar de apparatuur nu is.” Medewerkers van de omroep werkten daarna aan een oplossing om de uitzendingen via de ether weer snel te kunnen hervatten.

Het bestuur was daarom op zoek naar een nieuwe plek en heeft na overleg met de eigenaar van de Koperen Hoogte deze locatie in gebruik genomen. Op de gewone radio is de omroep nu weer te ontvangen op de 106.6FM. Het ‘Commissariaat voor de Media’ heeft het advies van de gemeenteraad overgenomen en de uitzendlicentie verlengd.

Opmerkelijk was eerder ook al dat door een technische storing de nieuwjaarsreceptie op 5 januari niet te beluisteren was via A28 FM: ‘Het is duidelijk dat iemand de apparatuur van de omroep onklaar had gemaakt, zodat wij de nieuwjaarstoespraak niet hebben kunnen uitzenden. Er was geen verbinding mogelijk met het gemeentehuis’.

Lees ook: