Opiniepeiling referendum associatieverdrag EU en Oekraïne

Foto: Sytse de Jong

Op woensdag 6 april 2016 wordt er in Nederland een raadgevend referendum gehouden over het Associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dan zijn alle stembureaus in Staphorst open van 7.30 en 21.00 uur. Tijd voor een eerste opiniepeiling in Staphorst.

Sinds 1 juli 2015 kent Nederland een nieuw democratisch instrument: het raadgevend referendum. Zijn mensen het niet eens met een aangenomen wet of verdrag? Dan kunnen zij vragen een wet of verdrag voor te leggen aan de Nederlandse bevolking in een referendum. Een referendum is geldig als er een opkomst is van 30% of meer. Is de opkomst lager dan hoeft de regering niets te doen met de uitslag. Is de opkomst 30% of hoger, dan moet de regering aangeven of ze de wet waarover het referendum gaat intrekt, of dat ze het advies naast zich neerlegt.

Het eerste raadgevende referendum op 6 april 2016 gaat over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne. De EU-associatieovereenkomst is een politiek akkoord, een verdrag tussen de Europese Unie en de Oekraïne die de banden willen aanhalen. In de overeenkomst staan afspraken over politieke en economische samenwerking. We stemmen nog steeds met het rode potlood op een stembiljet. Op het stembiljet staat de volgende vraag: Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen