Sita de Vries uit Rouveen de grootste snurker van het land

Een willekeurige schone slaapster
Een willekeurige schone slaapster
Foto: Wikimedia - Aweisenfels

De 43-jarige Sita de Vries uit Rouveen heeft de bedenkelijke titel `Snurker van het jaar` gekregen. Uit 150 uitzendingen was zij met een piek van 80 decibel (dB) de hardste snurker.

Haar gesnurk klinkt op het hoogtepunt net zo hard als een luid alarm of een harde wekker. Hij gaat eerst slapen, daarna komt zij. Sita: `Meestal werkt dat wel`. Maar toch ook: `Ik ben blij dat er nu wat aan gedaan wordt`.

Sita heeft inmiddels een passende prijs: een speciale vrouwelijke snurkbeugel. Deze beugel word vastgemaakt tegen het gehemelte, een palletje houdt de tong tegen zodat deze niet terugzakt, en zodoende het snurkgeluid wegneemt.

‘Toen ik mezelf voor het eerst hoorde, schrok ik wel even. Maar ik schaam me er niet voor,’ zegt Sita in Evers Staat Op. Sita is door haar man opgegeven voor de verkiezing. ‘Mijn man moet wel eens op het logeerbed.’

De Overijsselse had zichzelf opgegeven voor de verkiezing: ,,Mijn vriend had al eens een opname gemaakt, die heb ik ingestuurd. Ik vind het zelf niet heel vervelend dat ik snurk, maar het is wel vervelend. Ik word ’s ochtends wakker met een ontzettend droge keel”.

Kalfjes lossen 2-9-15 003

De zoektocht naar de luidste snurker werd dit jaar voor de zevende keer gehouden. De afgelopen zeven jaar was dat slechts één keer eerder een vrouw. Van alle Nederlandse snurkers is 60 procent man en 40 procent vrouw.

De Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland zoekt ieder jaar naar de grootste snurker van het jaar. `We hopen mensen er van bewust te maken dat je anno 2015 niet meer hoeft rond te lopen met dit vervelende probleem`, aldus woordvoerder Olivier Tielemans.

De slaapgeluiden van de winnaar van vorig jaar haalden zelfs 90 dB. Het luidste gesnurk dat door de kliniek werd vastgesteld. Dat gelijk staat aan een luide drilboor. Ter vergelijking: het geluid van een stofzuiger haalt 75 dB. De luidruchtige slaper won vorig jaar een consult en een snurkbeugel.

Lees ook:

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen