Basisscholen CNS en obs De
Berkenhorst zijn niet zo blij met het milieuparkje met vier ondergrondse containers dat sinds vorige week werd geplaatst op de parkeerplaats bij de
scholen.
De scholen vrezen dat het drukker wordt op de parkeerplaats, maar ze vinden het vooral gek dat ze een dag voor de plaatsing pas werden ingelicht. Directeur Aldert Dijk van de CNS vindt het raar dat hij pas vorige week maandagmiddag een briefje kreeg dat de containers een dag later de grond in gingen. Een voldongen feit. Hij spreekt ook namens zijn collega van de buurschool De Berkenhorst.
De scholen vinden de plek nogal ongelukkig. Honderden kinderen lopen dagelijks over de parkeerplaats en de kans is volgens de schooldirecteuren groot dat er meer verkeersbewegingen komen van mensen die hun afvalzakje wegbrengen en dat terwijl de Van Andelweg juist verkeersluw is gemaakt. “De parkeerplaats wordt ook door kinderen gebruikt om te skeeleren.”
Ook vrezen de scholen overlast van insecten, ander ongedierte en ook zetten mensen van alles naast de containers, zoals glaswerk. “Een ongelukkige locatie”, zegt Dijk. Momenteel test de Rova het computersysteem van het parkje bij de scholen. De containers zijn dus nog niet operationeel. Als dit goed uitpakt, krijgen bewoners een pas.
In de gemeente Staphorst liggen vijf van dergelijke milieuparkjes. Het is een proef die een jaar duurt. Gaat het goed, dan komen er nog veel meer parkjes. Inwoners van de omgeving van De Slagen werkten mee aan een enquête over een locatie. Ze kozen voor de locatie bij de scholen, laat de gemeente weten. Schooldirecteur Dijk blijft het gek vinden dat hem niks is gevraagd.
Verantwoordelijk wethouder Bert Krale ziet de problemen niet zo. Buurbewoners kozen volgens hem voor deze locatie. “De containers kwamen sneller dan we hadden gedacht, dat overviel ons ook, vandaar dat een dag na de brief de werkzaamheden begonnen.”
Vorig jaar zomer besloot de gemeenteraad om een proef uit te voeren voor de inzameling van restafval door middel van ondergrondse verzamelcontainers op vijf locaties. Tevens blijft de inzameling van restafval huis-aan-huis bestaan en behoudt iedereen de grijze container.
Lees ook: