Stichting voor kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt

Van links naar rechts: Jacques Rommelaar, Jacob Bijker, Roelof Mulder en Wolter Lier.
Van links naar rechts: Jacques Rommelaar, Jacob Bijker, Roelof Mulder en Wolter Lier.
Foto: Stichting Pro WerkTalent

Oprichter Roelof Mulder wil open zijn over wat Pro WerkTalent doet en wil graag de gemeenschap hierbij betrekken. Daarom is Pro WerkTalent al sinds 14 januari 2022 een stichting met een bestuur en raad van toezicht. De stichting heeft ook de ANBI erkenning ontvangen.

Bestuurslid Jacob Bijker: “Het kan zijn dat iemand door wat voor oorzaak dan ook, rust nodig heeft, dit omdat de (werk) druk voor deze persoon te hoog is, want wij leven in een opgejaagde en verwarrende wereld vol stress en spanning. Wanneer het dan even niet gaat, probeert Pro WerkTalent hulp te bieden, en echt dat is zo mooi, om dan te zien hoe Roelof en anderen hier mee omgaan.”.

Stichting Pro WerkTalent biedt hulp aan mensen met arbeidsbeperking door een psychische en/of lichamelijke kwetsbaarheid. Ze werkt daarin samen met professionele zorgverleners en jobcoaches. De meeste personen komen naar de locatie aan de Geerligsweg 3a in Staphorst, sommige worden thuis bezocht en gecoacht. Elk individu wordt benaderd op de wijze die bij hem of haar past. Stap voor stap wordt gekeken of ze (weer) kunnen uitstromen naar de reguliere arbeidsmarkt of dat ze op de loonlijst komen bij Pro WerkTalent.

Oprichter Roelof Mulder: “Het is moeilijk om een gezond business model te realiseren. We kunnen ook niet terugvallen op budgetten vanuit zorggelden. Stichting Pro WerkTalent is namelijk geen zorginstelling. Daarom is extra financiële steun echt nodig om dit mooie werk te kúnnen doen”. Inmiddels werken 8 vrijwilligers, veelal gepensioneerden, mee om de productie wat te verhogen en voor hand-en-spandiensten. Mulder: “Het is heel mooi om te zien hoe de stichting door steeds meer mensen gedragen wordt”.

Vrijwilliger Wolter Lier: “Door de stichting ben ik benaderd of het een idee was, om bedrijven te bezoeken, om op die manier een breder draagvlak te creëren. Het verhaal dat Roelof mij vertelde over het financieel tekort, heb ik voorgelegd aan de ondernemers. Tot onze verwondering waren de meeste ondernemers meteen bereid om financieel te steunen. We hadden eerst 25-30 ondernemers in gedachten, nu zijn er inmiddels 45 plaatselijke ondernemers die de stichting financieel steunen, waar we erg dankbaar voor zijn. Deze steun is eerst toegezegd voor een jaar. Bijna alle ondernemers hebben eind 2023 Pro WerkTalent op locatie bezocht.”.

Deze financiële steun biedt op korte termijn soelaas. De meeste bedrijven staan op de website.

Stichting Pro WerkTalent werkt samen met verschillende gemeenten. Mulder: “We hebben goede contacten met de gemeente Staphorst en Zwartewaterland. We willen graag inspelen waar de behoeften van de gemeenten liggen”. Ook is zij een verlengstuk voor verschillende scholen voor speciaal onderwijs. Leerlingen kunnen ná de schoolperiode bij Pro WerkTalent verder gecoacht worden naar een eventuele reguliere baan. Daarnaast helpt ze ook mensen die niet kunnen rekenen op hulp van instanties. Wel wordt er gekeken of er op reguliere voorzieningen echt geen aanspraak gemaakt kan worden. Zo functioneert de stichting als springplank en als vangnet.

Jobcoach Jacques Rommelaar: “Samen met de kandidaat kijken we naar de situatie en onderzoeken we de mogelijkheden die er zijn om naar werk te groeien. Daar stellen we doelen en een stappenplan voor op. Deze evalueren we dan regelmatig. Wat is behaald en wat vraagt nog aandacht? Vanaf het begin betrekken we hier ook de gemeente bij. Eenmaal werk gevonden, ondersteunen we de kandidaat als dat nodig is. Dit vraagt inzet en energie, maar het levert vooral veel plezier op om samen te groeien richting een eigen inkomen”.

Heb jij een afstand tot de arbeidsmarkt? Bij Stichting Pro WerkTalent ben je op het juiste adres!

Tot nu toe zijn er 30 personen geholpen. Daarvan zijn er 5 uitgestroomd. Sommigen volgen (nog) een coaching-traject, anderen staan bij de stichting op de loonlijst. De dag (of dagdeel) bestaat uit het bieden van structuur met eenvoudige afmontage- en/of herstel-werkzaamheden voor verschillende opdrachtgevers zoals Talen Tools, Carpetline, Gebufa, Wegbeveiling Staphorst en losse opdrachten. Ook zijn er goede contacten met ondernemers waar ‘werk-fitte’ deelnemers met coaching kunnen uitstromen voor regulier werk.

Het werk van Stichting Pro WerkTalent steunen? Dat kan via: NL34 RABO 0187 6227 60, of gebruik de QR-Code. Betrokken blijven bij het wel en wee van de stichting? De stichting brengt elk kwartaal een digitale nieuwsbrief uit. Deze wordt verstuurd aan alle donateurs en andere betrokken personen. Meer informatie en aanmelding via [email protected] of telefonisch via 06-12610628.

Lees ook: Werknemers aan het woord en foto’s werkzaamheden (onderaan pagina)

Van links naar rechts: jobcoach Jacques Rommelaar, bestuurslid Jacob Bijker, oprichter Roelof Mulder en vrijwilliger Wolter Lier voor het pand aan de Geerligsweg.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen