Eikelinzameling 2022 vestigt nieuw record met 58.456 kg

Het was vandaag weer eikelinzameldag aan het Geerligsland. De organisatie, Klaas Slager bijgestaan door een team van tientallen vrijwilligers, zette zich schrap voor een enorme toevloed. Die inderdaad ook kwam. Naast Hollandse, werden er ook Amerikaanse eikels en tamme kastanjes ingenomen.

Door de inzet van twee weegschalen en de nodige extra vrijwilligers liep het gesmeerd. Nieuw was ook dat aan de uitbetaaltafel via een laptop de hoeveelheden ingevoerd werden waarop de uitbetaling volgde. Bijkomend voordeel was dat de totale stand tussentijds altijd afleesbaar was. Na 15:00 uur werd het rustiger met soms even geen wachtenden. Om 16.00 uur was het klaar.

Uiteindelijk zijn er 56.454 kg Hollandse en 466 kg Amerikaanse eikels ingeleverd. Daarnaast nog 1.536 kg tamme kastanjes. Totaal zijn er 628 transacties geweest, vaak is dat per gezin gecombineerd, maar ook wel per kind apart. Gemiddeld 93 kilo per transactie. De meeste inleveraars kwamen uit Staphorst, Rouveen, IJhorst en Punthorst, maar ook enkelen uit de regio zoals Oldebroek en Vledder.

De prijs lag dit jaar op 25 cent per kilo voor de Hollandse, en 1 euro per kilo voor de Amerikaanse eikels, en eveneens 1 euro per kilo voor de tamme kastanjes. Deze dag is dus ruim 16.000 euro uitgekeerd aan de deelnemers. Duizenden kinderen, vaders, moeders, opa’s en oma’s zijn de afgelopen week (en meestal ook al eerder) in actie geweest om deze oogst van de grond te halen.

Alle rapers krijgen daarnaast een attentie. Dit jaar een boek met daarin verschillende korte verhalen. Hoewel er honderden boeken op voorraad waren raakte deze rond 1 uur op. Daarom werden papieren opgehangen met de mededeling: “Boekje kun je aanstaande woensdag ophalen! Tussen half 2 en 3 uur.”. Dit is nog wel onder voorbehoud van tijdige levering (kijk hier dinsdagavond opnieuw).

De eikels worden gebruikt als voer voor wilde dieren op verschillende plekken in Nederland en Duitsland. Ook diverse andere media berichtten over dit gebeuren. Naast De Stentor: “De tonnen eikels die Klaas en Staphorster kinderen inzamelen gaan als lekker hapje naar dieren (video), was voor het eerst ook het NOS Jeugdjournaal aanwezig: “Makkelijk geld verdienen? Eikels rapen!” (video)

Lees ook: Eikelinzameling Slager door ijver toch boven verwachting (foto’s/video)

Cookieinstellingen