Bezichtiging, prijsuitreiking en veiling Huttendorp 2022

Op de derde dag is Huttendorp Staphorst vanaf half tien open voor het publiek. Op een zonovergoten evenemententerrein stonden blank houten hutten met erin, erop of ernaast de bouwers ervan. Om tien voor tien vormden de kinderen twee hagen voor de ontvangst van de beide burgemeesters.

De beide burgemeesters Jan ten Kate van Staphorst en Izak Coster van Huttendorp werden vervoerd in deftige oldtimerauto bestuurd door Jan Haasjes. Na aankomst werden de kinderen bijeengeroepen voor de prijsuitreiking. Als podium was dit jaar de laadvloer van de hooiwagen met hekken op de stenen verhoging aan de rand van het terrein geplaatst. Het plein ervoor werd bevolkt door de deelnemende kinderen. De familie en verdere belangstellenden stonden daar weer omheen, liefst wat in de schaduw.

Na de jarigen werd de jury op het podium geroepen. Toen de laatste prijswinnaars bekend waren, vertrokken vrijwel alle kinderen weer naar het houten dorp. De veiling werd geleid door Albert Bouwman, oud-voorzitter van Huttendorp Staphorst. Hij bracht kort enkele herinneringen naar voren, het pionieren en ploeteren in de modder aan het begin van de eeuw in het jaar 2001. Volgens hem moesten er nu wel ouders zijn die vroeger zelf meegedaan hadden waarvan nu kinderen meededen, hetgeen inderdaad zo was.

Om in de stemming te komen werd eerst een setje van drie vers gerookte worsten geveild. Deze werd ingezet op 10 euro en werd telkens verhoogd met 2 en bereikte het bedrag van 34 euro. Het eerste bod op het buitenverblijf was 2000 euro, eerst telkens verhoogd met 200, later met 100 en op het eind met 50 euro. Bieders van alle kanten dreven de prijs uiteindelijk op tot 7700 euro. Het degelijke eikenhout alleen al is 3500 euro waard. Twee volle dagen is er ijverig aan gewerkt door de bouwgroep.

Lees ook: 20e editie Huttendorp Staphorst na twee jaar van start (foto’s/video)

Cookieinstellingen