Eerste heipaal windpark in grond, aanleg stroomkabel

Foto: Jaco Hoeve Fotografie

Elk van de drie molens bij Windpark Bovenwind wordt gedragen door 24 betonnen poeren van ruim 20 meter diep. Daarvoor ging afgelopen woensdag de eerste heipaal de grond in. Het was aan wethouder Alwin Mussche van Staphorst om het startsein te geven.

Op de foto van links naar rechts: Piet la Roi (Projectleider WDS), Roelof Compagner (voorzitter WDS), Albert Bloemhof (bestuur WDS), Jan Talen (bestuur WDS) en Marion Wichard (WDOD). In de machine: wethouder Alwin Mussche.

Samen met aandeelhouders, WDODelta en WDS mocht de wethouder de eerste paal slaan en proosten op een succesvol verloop. De fundering van de eerste windmolen zal de komende tijd verder worden aangelegd, waarna het echt grote werk gaat beginnen, de opbouw van de molen zelf.  Het met precisie geplande project door projectleider Piet la Roi wordt zoals elk project met de nodige uitdagingen verrast. Corona heeft de nodige vertraging tot gevolg gehad evenals een Raad van State procedure.

Nu de bouw start, is Piet la Roi door persoonlijke omstandigheden uitgeschakeld. Hij kon zo de afgelopen periode niet actief bij de realisatie van het windpark betrokken zijn door ziekte. Het is dan ook extra speciaal dat hij bij deze eerste mijlpaal aanwezig kon zijn: ‘Ik ben ontzettend trots dat we dit punt hebben mogen behalen. Een prachtig voorbeeld van lokaal initiatief en van lokale samenwerking. Precies wat Wij Duurzaam Staphorst voor ogen heeft, dat de omgeving meedenkt en profiteert van de lusten die het park oplevert.’

Aanleg stroomkabel richting Meppel

Na de start van de graafwerkwerkzaamheden voor de realisatie van het windpark zijn ook de graafwerkzaamheden van de stroomkabel van Enexis opgestart. Dit valt op door de bebording langs de wegen. Dit geeft de aanleg van een nieuwe stroomkabel vanaf het windpark Bovenwind naar het trafostation aan de Westerstouwe in Meppel. De verwachte einddatum van deze aanleg is 29 juli 2022. Er worden distributiekabels gelegd vanaf het 110kV station in Meppel, die gekoppeld zullen worden aan het Windpark Bovenwind te Staphorst.

Lees ook: Startschot gegeven voor bouw van windpark Bovenwind

Cookieinstellingen