Barteld Luning nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Foto: Ben Raterink

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft de heer Barteld Luning uit Staphorst (78 jaar) benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is al meer dan 60 jaar actief op het gebied van de instrumentale amateurmuziek. De versierselen behorende bij de onderscheiding zijn op zaterdag 13 november 2020 door burgemeester Jan ten Kate in Steenwijk uitgereikt.

Sinds 1963 zet Barteld Luning zich onafgebroken in voor de uitoefening, stimulering en promotie van de instrumentale amateurmuziek. Gedurende een groot aantal jaren deed hij dat naast zijn baan. Zo was en is hij opleider van jeugdige muzikanten en muzikaal leider van diverse muziekverenigingen en blaaskapellen.  Daarnaast is hij betrokken bij twee belangenorganisaties. In de afgelopen decennia heeft de heer Luning verschillende muziekverenigingen en kapellen gedirigeerd.

Barteld Luning was dirigent/muzikaal leider van Blaaskapel De Knollenplökkers, onderdeel van de Muziekvereniging Crescendo Ruinen waar hij muzikant en opleider van jeugdleden was, Christelijke Muziekvereniging Prinses Margriet Rouveen/Staphorst, Muziekvereniging Amicitia Musselkanaal, Muziekvereniging Sempre Sereno Ruinerwold, Muziekvereniging Crescendo Stadskanaal, Muziekvereniging ’t Leeksterbloempje en Blaaskapel De Koetsebloazers Leek.

Momenteel is Luning kapelmeester van Stroomdalkapel Zeegse, waarvan hij in 2001 medeoprichter was en van de Röhrkapel in Ruinen. Vanaf 2005 tot heden is hij  secretaris Koninklijke Nederlandse Muziek Organisaties (KNMO), commissie blaaskapellen – afdeling noord/oost Nederland en vanaf 2014 tot nu toe ook bestuurslid Muziekbond Groningen Drenthe (MGD), lid van de commissie jubilea.

De uitreiking vond plaats tijdens het jaarlijkse blaaskapellenfestival ‘Fest der Blasmusik’ in Theater De Meenthe, Stationsplein 1 in Steenwijk. De heer Luning is bij de organisatie van dit jaarlijkse evenement nauw betrokken. De Stroomdalkapel Zeegse onder zijn leiding neemt ook aan het festival deel. Het optreden van deze kapel was van 14.30 tot 15.00 uur. Direct het na optreden werd vond de uitreiking plaats.

Lees ook: Karin Paans-Hartog uit Rouveen koninklijk onderscheiden

Dossier:
Cookieinstellingen