Bevrijdingsvuur en documentaire `Duutsers` in Rouveen

Foto: Burgemeester Jan ten Kate

Een grote groep hardlopers bracht het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen in Rouveen. Daar is op het Kerkplein van 4 tot en met 11 september 2021 een pop-up museum met een tentoonstelling over de jaren 40-45.

De openingstijden van het museum zijn op maandag van 9.00 tot 21.00 uur, dinsdag 14.00 tot 21.00 uur, woensdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur (Open Monumentendag). In het museum is ook de interviewdocumentaire DUUTSERS te zien, gemaakt door Rouvener Geertjan Lassche. Daarin vertellen de laatste Rouveense ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog hun verhaal. Onderstaand een voorproefje, en daaronder de beschrijving.

Ze waren alle kinderen, toen. Nu, 2021, zijn ze hoogbejaard. Hun herinneringen zijn ongetwijfeld ook gevormd door de verhalen van bijvoorbeeld ouders of wat ze later lazen in boeken. De verhalen kregen vanzelfsprekend accenten door een bepaalde emotionele ervaring in die oorlog. Toch geeft deze verzameling van getuigenissen een goed beeld van hoe een geïsoleerd christelijk boerendorp de oorlog heeft beleefd. En krijgen we een indruk van het Rouveense volkskarakter: nuchter, relativerend en afwachtend.

In DUUTSERS ligt de focus op hoe ‘men’ tegen de Duitser, ‘de vijand’, en later de Canadees, ‘de bevrijder’, heeft aangekeken. Keken zij zoals wij nu worden geacht te kijken? En zou het kunnen dat de oorlog in ‘het westen’ totaal anders is beleefd vergeleken met die op het platteland van Overijssel? Misschien zit de echte urgentie van DUUTSERS wel in het oogsten van onvervalst Nedersaksisch Rouveens dialect. Een oertaal die nauwelijks is te vertalen naar Algemeen Beschaafd Nederlands.

Lees ook: Geertjan Lassche uit Rouveen `Journalist van het Jaar 2020`

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen