Geertjan Lassche uit Rouveen `Journalist van het Jaar 2020`

Foto: Villamedia

Geertjan Lassche is vanmiddag uitgeroepen tot `Journalist van het Jaar 2020`. Hij werd donderdagmiddag gehuldigd in de Centrale Bibliotheek Den Haag. Hij ontving het beeldje dat bij de titel hoort, gemaakt door de Haagse kunstenaar Loek Bos, uit handen van Arie Slob, demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

De redactie en redactie-adviesraad van Villamedia geven hem de titel voor het bedenken en maken van het BNNVARA-programma Frontberichten, waarmee hij Nederland afgelopen voorjaar kennis liet maken met de rauwe werkelijkheid van de corona-epidemie. De uitreiking vond, vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, plaats zonder publiek, maar was online te volgen via een livestream.

Lassche bedacht het format voor Frontberichten kort na het uitbreken van het coronavirus. Zijn journalistieke projecten waren stilgevallen en hij zat, net als de rest van Nederland, noodgedwongen thuis. Door mensen in de vuurlinie te vragen om te gaan filmen, bracht hij Nederland in 53 afleveringen aan het bed van doodzieke coronapatiënten op de momenten dat zelfs familie er niet bij mocht zijn.

‘De prijs is voor hem, en daarmee impliciet ook voor het team dat het programma maakte en de zorgmedewerkers die
 hun vlogs instuurden’, staat in het juryrapport. ‘Gezamenlijk lieten zij zien waartoe journalistiek in staat is, wat de meerwaarde van journalistiek is. Daar komen waar de crisis echt plaatsvindt, waar de strijd wordt gestreden, waar we kennis van moeten nemen om de situatie goed te kunnen inschatten. Frontberichten is een op-en-top journalistiek programma dat in crisistijd van een groot nadeel, de journalist kon er niet bij zijn, een voordeel wist te maken.’

Villamedia kiest sinds 2006 jaarlijks de Journalist van het Jaar. Eerdere winnaars zijn onder anderen Joris Luyendijk, Bram Vermeulen, Antoinette Hertsenberg, Bas Haan en de duo’s Joop Bouma en Jet Schouten, Eric Smit en Kim van Keken en Pieter Klein en Jan Kleinnijenhuis. De jury van de Journalist van het Jaar bestaat uit de redactie van Villamedia, aangevuld met vaste medewerkers van de titel en de redactie-adviesraad. Daarin zitten onder anderen Cisca Dresselhuys, Tony van der Meulen en Tonie van Ringelestijn. De Journalist van het Jaar wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag.

Lees ook: Geertjan Lassche: `Helden bestaan niet, heldendaden wel`