Burger mag zich uitspreken over oplossing financiële malaise

Foto: Wikimedia

De gemeenteraad wil voordat ze knopen doorhakt, de verbinding leggen met de samenleving. Op een speciaal daarvoor gehouden avond op donderdag 17 oktober, aanvang 19.30 uur, mogen burgers zeggen wat ze vinden. De bewonersavond is een initiatief van de gemeenteraad.

Staphorst moet, mede doordat het rijk flink het mes zet in de uitkering naar gemeenten, bezuinigen en niet zo’n beetje ook. De malaise is maar ten dele de schuld van de gemeente. Den Haag betaalt fors minder, met name voor het sociaal domein. Heel veel gemeenten zitten met gaten in de begroting. En dat terwijl de rijksbegroting en overschot laat zien.

Op dinsdag 15 oktober wordt de begroting van Staphorst voor de periode 2020-2023 gepubliceerd door het college van B&W. Deze komt dan te staan op de website van de gemeente en is te lezen in weekblad De Staphorster. Het is dan aan de gemeenteraad om op 12 november de begroting, al dan niet gewijzigd, vast te stellen.

Tijdens de komende inwonersavond op 17 oktober krijgen inwoners, instellingen en andere belanghebbenden de kans aan raadsleden hun mening te geven en hen te voorzien van goede ideeën. Mensen kunnen raadsleden informeel benaderen aan hun ‘fractietafel’.

Daarnaast is er een gelegenheid om een centrale boodschap voor alle fracties uit te spreken. De avond is voor iedereen vrij toegankelijk. Wethouder financiën Lucas Mulder geeft aan dat iedereen suggesties en ideeën mag aandragen, maar de rekensom onder de streep wel moet kloppen. ‘Ik vind het wel belangrijk dat deze verbinding met de samenleving wordt gelegd.’

Staphorst kampt, net als bijna alle andere gemeenten, met een van de grootste problemen sinds haar bestaan en dat is 208 jaar. In de conceptbegroting voor 2020 en meerjarenraming 2021- 2023 is sprake van een nadelig saldo dat oploopt van 4,8 miljoen euro in 2020 tot 5,1 miljoen in 2023 als er niks gebeurt.

De uitvoering van het coalitieakkoord kost veel geld, maar het tekort komt ook door een toename van taken met minimale groei van de algemene middelen uit het gemeentefonds. De invulling van knelpunten in de organisatie en hogere kosten in het sociaal domein zorgen ook voor een groot tekort. ‘Dit is voor Staphorst ongekend’, aldus wethouder Mulder.

B en W van Staphorst stellen aan de gemeenteraad voor de OZB te verhogen met vier keer tien procent. De OZB-verhoging levert extra structurele inkomsten op: in 2020: 290.000 euro, in 2021: 609.000, in 2022: 1.008.000 euro en in 2023 1.590.000 euro. Dat geld kan goed gebruikt worden om de financiële gaten te dichten.

De burger betaalt dan gemiddeld in 2023 ongeveer 140 euro meer dan nu per jaar, dat is nog exclusief indexering van 2 procent per jaar.

Lees ook: Gemeente Staphorst komt 800.000 tekort op Jeugdzorg

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen