Resultaten enquête online communicatie Gemeente Staphorst

Foto: Gemeente Staphorst

In april hebben inwoners de gelegenheid gekregen om via een enquête hun mening te geven over de online communicatie van de gemeente. De enquête was 222 keer ingevuld.

Ruim 700 willekeurige inwoners kregen een brief thuisgestuurd met daarin een link naar de enquête. In deze enquête van 2 t/m 13 april werd gevraagd hoe tevreden inwoners zijn over de verschillende online informatiekanalen en waar ze behoefte aan hebben. Ook werden de mogelijke toepassingen van sociale media en online burgerparticipatie onderzocht.

Ook is de enquête via de gemeentewebsite en verschillende media onder de aandacht gebracht. Er zijn 19 vragen gesteld over internetgebruik, socialmediagebruik, wensen, betrokkenheid en burgerparticipatie. In tabel 1 (zie rapport) is een overzicht te zien van de respondenten. De jongste respondent is 14 jaar en de oudste is 85 jaar. De gemiddelde leeftijd van de respondenten is 43 jaar.

Uit de resultaten blijkt dat inwoners online informatie het liefst via de gemeentewebsite ontvangen. Ook ziet een groot deel van de inwoners wel wat in een emailnieuwsbrief om op de hoogte te blijven van gemeentenieuws. De gemeente gaat de komende tijd bezig met de verbeterpunten die naar voren zijn gekomen in de enquête.

Uit resultaten van de enquête blijkt dat maar liefst 67,6% van de respondenten gebruik maakt van sociale media. Toch is slechts een kwart van de respondenten van mening dat de gemeente actiever moet worden op sociale media. De inwoners van Staphorst hebben veelal wel sociale media, maar willen dit niet inzetten voor contact met de gemeente.

Online meedenken
Bijna een derde van de respondenten heeft behoefte aan meer inspraak bij de vorming van gemeentelijke plannen. Maar liefst 40,1% van de Staphorsters ziet wel iets in een online burgerpanel om mee te denken met de plannen van de gemeente. De cijfers wijzen erop dat de inwoners het liefst online informatie ontvangen via de gemeentewebsite. De meeste respondenten zijn ook tevreden over de huidige website van de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen