Blauwe leuningen viaducten over A28 verder aangepast

Foto: Gemeente Staphorst

De ontwikkelingen in verkeersveiligheid staan niet stil. Dit voorjaar worden de leuningen bij de viaducten nog een stuk doorgetrokken langs de weg. De werkzaamheden veroorzaken slechts beperkte verkeershinder.

De gemeente Staphorst heeft vijf viaducten over snelweg A28: Sluitersweg, Scholenweg, J.J. Gorterlaan, Middenwolderweg en Viaductweg. Op al deze viaducten heeft Rijkswaterstaat in 2015 de leuningen vervangen voor zogenaamde voertuigkerende exemplaren. Deze opvallende blauwe leuningen voldoen aan de veiligheidseisen, die strenger zijn dan voorheen.

De blauwe leuningen op viaducten kunnen ook zware voertuigen tegengehouden. Dit zorgt ervoor dat ze bij een ongeval niet van het viaduct op de snelweg terecht kunnen komen. Maar er is nog een belangrijke veiligheidseis voor leuningen rond viaducten vastgelegd: aan beide zijden van het viaduct moeten in- en uitleidingen van de leuningen aangebracht worden langs de weg.

Dit zijn 25-meter lange verlengstukken van de leuningen op het viaduct, die naar buiten uitlopen in een flauwe hoek. Het zijn eigenlijk een soort ‘trechters’ van leuningen. Deze in- en uitleidingen zorgen ervoor dat een voertuig niet frontaal op de kop van de leuning op het viaduct kan botsen en dan misschien alsnog op de snelweg eronder terecht komt.

Bij het aanbrengen van de in- en uitleidingen in het voorjaar van 2017 worden ook kleine aanpassingen aan het wegdek, kantmarkeringen en bebording gedaan. Deze aanpassingen zorgen voor een veilige weginrichting en vlotte afwikkeling van het verkeer. De werkzaamheden veroorzaken slechts beperkte verkeershinder.

Lees ook:

Cookieinstellingen