Voedselbos; hoe en waarom zou je er één aanleggen?

Foto: Natuur en Milieu Overijssel

Op zaterdag 29 september 2018 organiseert de School voor Voedselbosbouw Overijssel een eerste oriëntatiecursus over voedselbossen. Deze ééndaagse cursus is deel van een nieuwe scholingsprogramma.

De oriëntatiecursus is bedoeld om de deelnemers helder te laten worden of zij zelf ook ècht een voedselbos willen – en niet alleen omdat het ‘hot’ is – en hen een beter beeld te geven van wat daarvoor nodig is. Een voedselbos is namelijk meer dan een losse verzameling bomen en struiken, en kan verschillende meerwaarden opleveren – mits je je erin verdiept. Het programma wordt getrokken door de Stichting Voedselbosbouw Nederland, en ondersteund door Natuur en Milieu Overijssel. Het programma loopt tot eind 2019 en vindt plaats in opdracht van Provincie Overijssel.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een innovatieve vorm van landgebruik waarin landbouw en natuur zich weer met elkaar verzoenen. Het is een rijk en productief ecosysteem dat door mensen is ontworpen, naar het voorbeeld van een natuurlijk bos. Het staat vol bomen, struiken en planten met vruchten, noten, bladeren, scheuten en bloemen die eetbaar zijn. Een voedselbos dat met kennis van ecologie zorgvuldig is ontworpen en aangelegd, heeft weinig onderhoud nodig om nog heel lang gezond te blijven.

De cursus mikt vooral op diegenen die kleinschalige, niet-commerciële initiatieven voor ogen hebben, die zij zelf als burgers, vaak met anderen, willen ontwikkelen. Ter plekke horen en zien deelnemers onder meer hoe men vanuit het Natuurlijk Huus in Raalte het idee voor een voedselbos heeft ingevuld en uitgevoerd.

De oriëntatiecursus is ook interessant voor degenen die overwegen om zich aan te sluiten bij een lopend initiatief, daarover moeten meebeslissen. of gewoon nieuwsgierig zijn. Een logisch vervolg op deze oriëntatie is de ontwerpcursus die vanaf voorjaar 2019 van start gaat, en die ook dankzij Provincie Overijssel voordelig te volgen is.

De cursus wordt verzorgd door pionier Fransjan de Waard: bosbouwer, bestuurslid van Stichting Voedselbosbouw Nederland en voorzitter van Eetbaar Olst-Wijhe. De kosten voor deelname aan de oriëntatiecursus bedragen 40 euro. Klik hier om je aan te melden voor de cursus.

Lees ook:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen