Staphorster bod voor grootschalige munitieopslag’ aan staatssecretaris

18 dec , 21:53 Gemeente
munitieopslag

Op donderdag 19 december 2024 overhandigt Jan ten Kate, burgemeester van Staphorst, aan staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman een ‘bod voor grootschalige munitieopslag’.

Defensie zoekt vanuit het landelijk programma ‘Ruimte voor Defensie’ naar een locatie voor grootschalige munitieopslag. Daar zijn nu drie mogelijke locaties voor in beeld: Weerselo, Biddinghuizen en Staphorst. In Staphorst gaat het om uitbreiding van de bestaande munitieopslag. Welke locatie het meest geschikt is voor grootschalige munitieopslag, wordt begin 2025 na het planMER-onderzoek door het kabinet vastgesteld. Als dat Staphorst wordt, wil de gemeente met dit bod borgen dat Defensie op de juiste manier omgaat met de veiligheid en zorgen van inwoners in Staphorst.

Verantwoordelijkheid nemen

Burgemeester Jan ten Kate doet het bod voor grootschalige munitieopslag namens het college en de gemeenteraad van Staphorst en met steun van de provincie Overijssel.

Jan ten Kate: “Secretaris-generaal van de NAVO Rutte zei het vorige week nog: onze veiligheid is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Staphorst wil daarin zijn verantwoordelijkheid nemen. Tenminste, als er met ons gesproken wordt en niet over ons. Als wij dit in goede samenwerking kunnen oppakken - en zo de veiligheid van onze inwoners kunnen garanderen - denken wij dat grootschalige munitieopslag te combineren is met onze lokale en regionale opgaven. Daar gaat dit bod over.”

Gedeputeerde Erwin Hoogland van de provincie Overijssel: “Staphorst heeft al sinds het vroege begin betrokkenheid getoond bij de zoektocht van Defensie naar uitbreidingsmogelijkheden. Ik heb grote waardering voor de manier waarop de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt als het gaat om de veiligheid van ons allemaal. Dat vraagt wat van de inwoners. Ik steun het bod van de gemeente, en reken er op dat het kabinet dit bod ter harte neemt.”

Veiligheid en dialoog met de inwoners

In het bod stelt Staphorst de zorg voor direct omwonenden en een vlot en veilig transport van en naar de opslag als duidelijke voorwaarden. Daarvoor is een rechtstreekse aansluiting op de snelweg A28 en een ongelijkvloerse spoorwegovergang nodig. Daarnaast vraagt Staphorst aandacht voor onderwerpen die de inwoners van Staphorst belangrijk vinden en voor een goede dialoog met de plannenmakers van Defensie en de inwoners. Dat gaat bijvoorbeeld over natuur en recreatie in het omringende Staphorster Bos en blijvende toegang tot nabijgelegen recreatieplas de Zwarte Dennen.

Vervolg

De gemeente Staphorst bepaalt niet of de grootschalige munitieopslag er wel of niet komt. Begin 2025 maakt het kabinet op basis van het onderzoek een voorkeurslocatie bekend. Na de terinzagelegging volgt een definitief besluit.

Daarna gaat Defensie met de omgeving van die locatie in gesprek en plannen maken voor de inrichting en uitvoering.

Het ‘Staphorster bod voor grootschalige munitieopslag’ staat op de website van de gemeente Staphorst, zie www.staphorst.nl/munitieopslag.