Tijdelijke testlocatie GGD op Bullingerslag in Staphorst

Het pand in juni 2021
Foto: Google Streetview

Op dinsdag 12 oktober 2021 opent GGD IJsselland een tijdelijke testlocatie aan de Rietdekker 2 in Staphorst. Deze is de komende vier weken dagelijks geopend van 9.00 uur tot 10.30 uur en van 11.00 uur tot 12.30 uur. Bellen voor een afspraak op deze locatie kan via (0522)747181 (tussen 8.30 uur en 17.00 uur).

Afgelopen week namen de coronabesmettingen in de gemeente snel toe. Het bron- en contactonderzoek van GGD IJsselland laat zien dat de besmettingen in alle leeftijdsgroepen voorkomen. Daarbij laat het onderzoek zien dat de meeste besmettingen in familiare kring plaatsvinden. “Om het aantal oplopende besmettingen terug te brengen, willen we het inwoners makkelijker maken om zich te laten testen. Door te testen bij klachten en in quarantaine te gaan kunnen we het virus remmen en elkaar beschermen”, aldus burgemeester Jan ten Kate.

Sinds 25 september is de anderhalve meter-regel veranderd van een verplichting in een dringend advies. Marleen Luning, arts infectieziekten GGD IJsselland: “Het is nog steeds belangrijk om afstand te houden en ook anderen de ruimte te gunnen. Dan heb je een kleinere kans om besmet te raken of anderen te besmetten. En houd je natuurlijk ook aan de overige basismaatregelen. Laat je – óók als je lichte klachten hebt – testen, daarmee help je echt om de verspreiding van het virus tegen te gaan.”

GGD IJsselland heeft vaker gebruik gemaakt van tijdelijke testlocaties. In de gemeente Staphorst was begin dit jaar de sporthal ingericht tot tijdelijke testlocatie. Dit werkte naast de andere maatregelen succesvol. Wel was er eerst een stijging in de grafieken doordat meer mensen zich lieten testen. Toch kon het aantal besmettingen binnen relatief korte tijd weer naar de goede kant omgebogen worden. Inwoners met klachten of die in contact zijn geweest met mensen met corona kunnen zich laten testen.

Een doorgemaakte COVID-infectie leidt tot een brede stimulering van het afweersysteem. Mensen die al corona hebben doorgemaakt ervaren vaker algemene lichamelijke klachten na de eerste coronavaccinatie. Dit geldt voor alle vaccins. Bij het Pfizer/BioNTech vaccin (Comirnaty) is dit ook zo bij de tweede vaccinatie. Dit blijkt uit vragenlijstonderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb. Lareb volgt met een vragenlijstonderzoek gevaccineerden om het optreden van bijwerkingen na coronavaccinatie in kaart te brengen.

Lees ook: Testlocatie sporthal gesloten wegens daling besmettingen