Blauwalg in zoeggat Kerkenland: niet zwemmen of vissen

Foto: Gemeente Staphorst

Er is een giftig soort blauwalg geconstateerd in het zoeggat aan het Kerkenland. Dat wil zeggen dat zwemmen op die plek gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Ook visvereniging De Staphorster Hengelaars raadt iedereen aan om contact met het water te vermijden.

Als u in aanraking komt met blauwalgen, kunt u last krijgen van irritatie aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen? Spoelt u zich dan goed af onder de douche. Ook dieren kunnen ziek worden van de blauwalg, laat dus bijvoorbeeld uw hond niet zwemmen in het water of uit het water drinken wanneer u twijfelt of het water wel in orde is.

Blauwalgen zitten van nature in het oppervlaktewater. Het zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Bij hogere watertemperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en in sommige gevallen blauw-groene drijflagen vormen. Als de bacteriën afsterven kunnen gifstoffen (toxines) in het water terecht komen. Niet alle blauwalgen maken overigens gifstoffen aan.

Als temperaturen stijgen zoeken steeds meer jongeren de zandafgraving aan het Kerkenland op. Veel jongeren hebben de wens om elkaar daar te ontmoeten en te zwemmen. De zandafgraving en het naastgelegen weiland zijn particulier eigendom en geen recreatiegebied. De eigenaren hebben geen toestemming gegeven om hier gebruik van te maken. Afval achterlaten en het terrein vernielen is onacceptabel.

De waterkwaliteit in de zandafgraving wordt niet regelmatig gecontroleerd en het is daarom geen officieel zwemwater. Kijk op zwemwater.nl waar wel officiële zwemlocaties in deze regio zijn. Het is niet toegestaan met gemotoriseerde vaartuigen op de zandafgraving te varen. Motorboten, jetski’s en dergelijke zijn ten strengste verboden en vormen een gevaar voor de zwemmers. Op varendoejesamen.nl is te vinden waar dit wel mag.

Lees ook: Vissende jongens ontdekken begin bosbrand Kerkenland

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen