Corona-virus vastgesteld bij bewoonster Meestershof

De Meestershof gezien vanaf de Meestersweg
Foto: Harm Brand

Bij een bewoonster van de Meestershof in Staphorst is het coronavirus vastgesteld. Inmiddels is zij overgebracht naar een speciale afdeling van een verpleeghuis in de regio. Dit omdat zij wegens haar algehele gezondheid aan alleen thuiszorg niet genoeg heeft.

De Meestershof is geen verpleeghuis, maar een aaneenschakeling van zelfstandige woningen met toezicht. Alle woningen hebben een eigen deur naar buiten. In tegenstelling tot sommige andere zorginstellingen wordt de Meestershof daarom niet volledig gesloten. De woningen worden wel verbonden door een gezamelijke gang, deze wordt echter al enkele weken niet meer gebruikt. Hetzelfde geldt voor de gemeenschappelijke vergaderruimte. Thuiszorg wordt geleverd door RST Zorgverleners.

Enkele weken geleden (ruim voor de vaststelling van het virus) zijn er al diverse voorzorgsmaatregelen genomen inzake toegang en bezoek. Veel familieleden van de bewoners komen beperkt of helemaal niet meer in de Meestershof, zoals ze dat onder gewone omstandigheden gebruikelijk waren te doen. Dat wordt gewaardeerd door de diaconie, die nogmaals benadrukt om het bezoek te beperken tot de strikt noodzakelijke, en daarbij de landelijke richtlijnen rondom hygiëne in acht te nemen.

De diaconie heeft als eindverantwoordelijke nauw overleg met RST Zorgverleners. Omdat de meeste bewoners van de Meestershof vanwege leeftijd en/of onderliggende beperkingen al behoren tot de risicogroep, bleven zij eerder al zoveel mogelijk thuis, ontvingen zij al zo min mogelijk bezoek. Ook is afgesproken dat iedereen alleen gebruik maakt van de eigen ingang. Zij roept op tot gebed en wenst de bewoners en zorgverleners, ‘onder alle omstandigheden Gods onmisbare zegen toe voor de tijd en voor de eeuwigheid’.

Concreet worden in de dagelijkse verzorging en verpleging door RST Zorgverleners de richtlijnen van het RIVM, de GGD en de eigen organisatie nauwgezet gevolgd. Zoals extra handhygiëne, preventief chirurgische neusmond-maskers dragen, volledig beschermd verplegen bij (vermoeden van) corona en dat een cliënt met corona altijd apart of als laatste wordt verzorgd. Op deze manier wordt verspreiding zo veel als mogelijk tegen gegaan, aldus een verklaring op de website van de kerkelijke gemeente.

Lees ook: Humanitas blijft helpen in Staphorst, ook in `Corona tijd`