Gemeente Staphorst telt sinds gisteren 17.000 inwoners

Foto: Gemeente Staphorst

Wethouder Bert Krale mocht vanmorgen als waarnemend burgemeester de felicitaties overbrengen “aan een trotse vader en grote zus”. Hun afgelopen weekwisseling geboren dochter en zusje is de 17.000e inwoner van de gemeente Staphorst.

Staphorst is wat inwonertal betreft de kleinste gemeente van Overijssel, net onder Ommen en Olst-Wijhe. Op  1 januari 2018 telde de gemeente Staphorst 16.798 inwoners. Een jaar eerder was dat nog 16.693 personen. Nederland telt op dit moment 17.283.511 inwoners. Dat is althans het door het CBS geschatte aantal geregistreerde inwoners. De bevolking groeit niet altijd even snel.

Het groeitempo varieert van dag tot dag, van maand tot maand en van jaar tot jaar. Op een werkdag worden er meer kinderen geboren dan in het weekend, in de zomer worden er meer kinderen geboren dan in de winter en in jaren dat het economisch goed gaat is het geboortecijfer hoger dan in perioden waarin men weinig vertrouwen in de toekomst heeft.

Er worden gemiddeld per dag ongeveer 465 kinderen geboren. Daar staat tegenover dat er op jaarbasis elke dag 415 mensen overlijden. Verder vestigen zich gemiddeld 600 immigranten per dag in Nederland, terwijl er 430 emigranten vertrekken. Op jaarbasis groeit de bevolking van Nederland met gemiddeld 220 personen per dag.

Op 21 maart 2016 passeerde het aantal inwoners van Nederland de 17 miljoen. In 2001 waren dat er nog 16 miljoen. Die miljoen inwoners zijn voor het grootste deel terechtgekomen in gemeenten die al dichtbevolkt waren, vooral gelegen in de Randstad.

Lees ook: