Opening Monumentendag 2017 bij Klaas en Annelie Huls

Op een regenachtige zaterdagmorgen verzamelde zich een select gezelschap zich op de deel van de woonboerderij van de familie Huls aan de Oude Rijksweg 67.

Diverse hotemetoten maar ook gewone lieden. Bij de start stelde Jouk Huisman de voorzitter van de Monumentenadviesraad de aanwezigen enkele vragen. Naar aanleiding van het jaarthema: Wie hoort bij de buitenlui? Slechts één aanwezige stak de vinger op, journalist Eelco Kuiken.

Wie hoort bij de burgers, aanzienlijk meer vingers. `Dat is iedereen toch?`, mompelden meerderen, onder wie de burgemeester. Daar sta je dan als eerste burger… `Dan zijn de rest allemaal boeren`, concludeerde Huisman. Hij stelde later ook de andere leden van de adviesraad even voor.

Omdat niet zeker was dat burgemeester aanwezig kon zijn wegens familieverplichtingen, verrichtte wethouder Bart Jaspers Faijer de openingshandeling. De import-Rouvener had getwijfeld bij de vraag over de buitenlui. Hij komt zelf uit Vriezenveen, zijn vrouw uit Rouveen.

Als een echte houwdegen kliefde hij een gat in het stevige bruine papier dat voor de deuropening naar de woonkamer gespannen was. Daardoor kwam er wat extra lichtval op de duistere deel. Na een intrigrerende  diashow met uitleg van Jouk Huisman kon men het voorhuis verder bekijken.

Speciale aandacht was er in de diashow voor de kleine raampjes in de voorgevels van de oude boerderijen. In een brochure uit 1920 trokken plaatselijke predikanten van leer tegen het zogenoemde ‘venstervrijen’. Een van de zinnen die erin staat; ’de schandvlek zit op de voorgevel’.

`Venstervrijen doen we niet meer`, dus de grotere ramen aan de zijkant van de voorgevel kunnen weer verkleind worden. Iets wat Klaas en Annelie Huls ook daadwerkelijk gedaan hebben. Speciale aandacht was er voor hun éénjarige zoontje Jozemart, hij vertederde vele aanwezigen door onbevangen rond te drentelen.

De diashow ging over de gebouwen vroeger en nu in de omgeving van Geerligsland/Geerligsweg. Diverse boerderijen, een bakkerij, cafetaria en een autogarage passeerden de revue.

Lees ook:

 

gallery
24305
Opening Monumentendag bij Klaas en Annelie
Op een regenachtige zaterdagmorgen verzamelde zich een select gezelschap zich op de deel van de
https://staphorst.nieuws.nl/gemeente/24305/opening-monumentendag-2017-klaas-en-annelie-huls/
2017-09-09T14:29:19+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/315/2017/09/09141827/DSCN0276.jpg
burgemeester, monumenten, wethouders
Gemeente, Video's