N331 bij Zwartsluis weekend dicht voor Meppelerdiepbrug

Foto: Rijkswaterstaat

In het weekend van 18 en 19 februari wordt de Meppelerdiepbrug in Zwartsluis verplaatst naar zijn definitieve locatie. De weg over deze brug wordt afgesloten, er gelden dan omleidingsroutes.

De afsluiting van de N331 ter hoogte van de Meppelerdiepbrug start op vrijdagavond 17 februari om 23.59 uur en duurt tot en met zondagavond 19 februari 23.59 uur. De brug is dan afgesloten voor alle verkeer, dus ook voor fietsers en voetgangers. De omleidingsroutes staan aangegeven met gele borden.

Omleidingsroutes

Het autoverkeer wordt omgeleid via de N334 – N375 – A32 (3 Meppel-Noord) – A28 (22 Nieuwleusen) – N377 – N331 (en vice versa). Landbouwverkeer wordt omgeleid via de N334 – N375 – Handelsweg – Staphorster Grote Stouwe – Hamingerweg – Rechterensweg – Conradsweg (en vica versa). Busvervoer wordt omgeleid via de pont bij Genemuiden. Fietsers kunnen eveneens van deze pont gebruik maken. Voor voetgangers wordt er een lokaal pontje ingezet tussen Sluuspoort (Handelskade 22) en Scheepswerf Geertman (Het Bosch 12). De vaartijden zijn zaterdag en zondag van 09.00 uur – 18.00 uur.

Meppelerdiepsluis

Door te hoge of te lage waterstanden wordt de Meppelerdiepsluis op onverwachte momenten gestremd. Om dit te voorkomen, bouwt Rijkswaterstaat de keersluis om tot schutsluis. De nieuwe sluis is breder en dieper, waardoor grotere schepen kunnen passeren.

Het belangrijkste doel van een keersluis is het tegenhouden van hoogwater. Een schutsluis beschermt ook tegen overstromingen, maar heeft daarnaast een scheepvaartfunctie. De schutsluis zorgt er straks voor dat de vaarweg het hele jaar bevaarbaar is en scheepvaart van en naar Meppel geen last meer heeft van stremmingen.

De doorvaart wordt verbreedt en verdiept, zodat ook grotere schepen vlot en veilig kunnen passeren. Daarnaast biedt de nieuwe sluis betere bescherming tegen hoogwater. Bij schutsluis wordt een nieuw bedieningsgebouw aangelegd. Ook wordt de bestaande brug in de Hasselterdijk (provinciale weg N331) vervangen.

Lees ook: