Groot kinderfeest in Staphorst: ruim 600 kinderen blij

Afgelopen zaterdag 17 oktober 2020 was de 7e Eikelinzameling bij Klaas Slager. Uiteraard is overwogen om het af te gelasten. Het ging door omdat het evenement echt een feestje voor de kinderen is als vakantieafsluiter.

Er waren uiterst strikte maatregelen genomen, allemaal volgens de richtlijnen van de RIVM. Spatschermen bij de uitbetaaltafel. Mensen van de organisatie waren herkenbaar aan een geel hesje en een zwart mondmasker. Enkelen hadden een witte voor comfort of communicatie. Op de kop van de wachtrij stond een portier. De volwassenen moesten in de auto blijven zitten. Alleen de kinderen mochten uit de auto, het weegteam haalde zelf de zakken uit de koffers en karren. Met het weegbriefje konden ze te voet naar de uitbetaaltafel.

Totaal is ruim 33 ton Hollandse (Europese) eikels ingeleverd in 306 wegingen. De teller voor Amerikaanse eikels bleef steken op 850 kilo in 40 porties. Dat betekent dat ruim 10.000 euro contant is uitbetaald. Totaal meer dan 34.000 kilogram. Een nieuw record na 28 en 30 ton. De ruim 600 kinderen raapten dus gemiddeld dik 50 kilo eikels bij elkaar. Velen begonnen al ruim op tijd, maar de opraappiek was uiteraard in Herfstvakantie. “Lekker buiten bezig in de natuur, in plaats van binnen achter computer, laptop of mobiel”, het voornaamste doel van Slager.

Als attentie was er dit jaar een christelijk kinderboek naar keuze. Alle kinderen die eikels geraapt hebben en die bij het inleveren aanwezig waren mochten een boek uitzoeken. Om in de winter lekker warm binnen te lezen. Meer dan 600 werden er meegenomen. De boekentafel stond buiten en werd bemenst door kinderen. Van kwart voor twaalf tot kwart over vijf werd met man en macht de schier oneindige stroom bruine herfstvruchten verwerkt. De netzakken werden na weging meteen in door zwarte wikkelfolie versterkte grote kartonnen dozen op pallets gemikt.

Alles ging op rolletjes, maar het geduld van de inleveraars werd wel op de proef gesteld. De gemiddelde wachttijd was ruim een uur. Op het laatst liep dit zelfs op tot twee uur. Suggesties bij de eerste evaluatie: Per inbrenger slechts één weging per soort (zelf onderling verdelen tussen kinderen en families). De gescheiden inzameling (tijden voor de beide soorten) afschaffen (evenals eerder meerdere rondes). Amerikaanse eikels in een aparte zak met een kaartje eraan gebonden. Ook de genomen corona-maatregelen werkten uiteindelijk vertragend.

Het transport werd dit jaar voor het eerst verzorgd door Van der Sluis Transport. Die moest snel schakelen omdat ondertussen duidelijk werd dat het niet in één vracht zou passen. Snel werd daarom een trailer geregeld van een collega die ook wel voor hen rijdt. Diezelfde avond ging de voorraad naar een adres elders in Nederland. De opkoper was goed tevreden en de kwaliteit was gemiddeld genomen goed. Soms was er enige twijfeling, maar er is niets afgekeurd. Zonder bijzonderheden bij leven en welzijn volgend jaar weer.

Lees ook: Terugblik op Eikelinzameling bij Slager vorig jaar (2019)