Boek `Soldaten in ons dorp` te koop bij voorinschrijving

Foto: Illustratie uit Soldaten in ons Dorp

Op 10 mei 1940 vielen vijandelijke soldaten ons land en ons dorp binnen. Ook Staphorst beleefde bange tijden. Daarover is een boek gemaakt. Soldaten in ons dorp, van onderdrukking naar bevrijding. Binnenkort verkrijgbaar.

Het ruim 80 pagina’s tellende boek is speciaal bedoeld voor de schooljeugd in onze gemeente. De leerlingen van de bovenbouw van alle tien de basisscholen krijgen het boek aangeboden als de scholen hun deuren weer mogen openen. De besturen van de Scholen met de Bijbel en de Christelijke Nationale School hebben besloten ook de leerlingen uit de groepen één tot en met vijf een exemplaar te geven. Een klein deel van de oplage is beschikbaar voor belangstellenden. Er is een mogelijkheid om bij voorintekening een exemplaar te bestellen via de plaatselijke boekhandel. De prijs is 12,50 euro. En op = op.

De auteurs zijn Liesbeth van Binsbergen en Roelie Koobs. Soldaten in Staphorst bevat vier verhalen, die zich hier afspelen (o.a. de razzia en de bevrijding). Ze zijn gebaseerd op ooggetuigenverslagen en vormen een combinatie van informatie, gegeven door verschillende bronnen. Elk verhaal heeft een indrukwekkende illustratie van Ronald Heuninck. ’t Is alsof hij er als verslaggever bij geweest is, en als topfotograaf op het juiste moment het meest ingrijpende of ontroerende beeld trefzeker heeft vastgelegd om dat met de kijkers te delen. Daarnaast geeft het rijk geïllustreerde boek veel feitelijke informatie.

De sirenes van de zuivelfabrieken loeiden een vreugdelied. Vijf bange jaren waren voorbij. Eindelijk.

In het voorjaar van 1945 kwamen andere legereenheden de gemeente Staphorst binnenrijden. Dit keer waren het soldaten uit bevriende landen. Ze kwamen van ver en waagden hun leven om ons onze vrijheid terug te geven. Het is belangrijk om stil te staan bij de gebeurtenissen uit die jaren. Daarom is het op initiatief van het basisonderwijs in onze gemeente het boek Soldaten in Staphorst geschreven. Om te lezen. Om ervan te leren. Om oorlog nooit te vergeten. En om te vieren dat we vrij zijn.

Lees ook: Geschiedenis bekend door lesboek `Kiek ies achterumme`

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen