Wilhelmus vanaf de Kerklaan in Staphorst met bovenstem

Foto: Annemijn van der Horst

Op 14 april 1945 is de gemeente Staphorst door de Canadezen bevrijd van de Duitse bezetting. Dit werd op allerlei plekken klein herdacht. Aan de Kerklaan met een klein koortje in de open lucht.

Organist Dirk Mulder zette onder toeziend oog van vrouw en kinderen zijn Yamaha-keyboard buiten neer op de parkeerplaats achter het Dienstgebouw, vlak voor hun huis. Andere bewoners van de Kerklaan kwamen erbij staan. De video is gemaakt door Annemijn van der Horst.

Nadat de torenklok zijn 7 slagen liet horen zingen vier echtparen vanuit Nederlandse volkslied. Het gezelschap zong het eerste en het zesde couplet. Eerst ‘Wilhelmus van Nassouwe, ben ik van Duitsen bloed’ en even later ‘Mijn Schild ende Betrouwen zijt Gij o God mijn Heer’ met bovenstem.

Allerlei activiteiten en herdenkingen waren op touw gezet om de bevrijding 75 jaar na dato groots te herdenken. Onder meer op 24 april in Rouveen. Met op het programma een poging het grootste bevrijdingskoor van Nederland te vormen. Allemaal afgelast door de corona-crisis.

Lees ook: Spectaculair bevrijdingsevenement Rouveen uitgesteld