Spectaculair bevrijdingsevenement Rouveen uitgesteld

Foto: Stichting 75 jaar Bevrijding Staphorst - Rouveen e.o.

Vrijdagavond 24 april 2020 vanaf 20.00 uur, het moest onvergetelijk worden. Maar de organisatie gaat het voor deze datum cancelen vanwege het coronavirus. “Dat doet zeer maar er is tegelijkertijd geen enkele twijfel bij ons als comité om op een nieuw moment alsnog dit evenement te laten plaatsvinden”.

Doel van de avond was ‘herdenken en doorvertellen aan nieuwe generaties’. De verhalen zouden worden afgewisseld met beeld, muziek en een spectaculaire vliegshow. Het evenement op het Kerkplein in het centrum van Rouveen zou worden afgesloten met een vuurwerkshow. Onderstaand de ongewijzigde tekst van de eerdere aankondiging en plannen.

Die dag staat de regio Staphorst stil bij de vrijheid die 75 jaar geleden herwonnen werd, dankzij geallieerde soldaten. Maar in de oorlogsjaren lieten ook vele burgers en te werk gestelde Joden het leven. Het verhaal van de ‘oorlog in een dorp’ wordt in een bondig programma verteld door nabestaanden van slachtoffers.  De organisatie houdt rekening met vele duizenden bezoekers op het plein tegenover de Nederlands Hervormde kerk die deze avond sfeervol wordt uitgelicht.

Belangrijk onderdeel op het programma is een poging het grootste bevrijdingskoor van Nederland te vormen, bestaande uit een groot samengesteld kinderkoor van basisscholen uit de gemeente Staphorst, inwoners en uiteraard alle bezoekers, met begeleiding van diverse muziekkorpsen. Met deze mega-samenzang kan de regio laten horen hoe dankbaar men de bevrijders is.

Het organiserende comité bestaat uit verschillende individuen en bestaande organisaties die voor deze gelegenheid samen een stichting hebben opgericht, Stichting 75 Jaar Bevrijding Staphorst-Rouveen e.o. Steeds meer inwoners sluiten zich aan bij dit initiatief met raad en daad. Diverse grote bedrijven in de regio hebben al royale financiële hulp toegezegd.

Het precieze programma en andere praktische informatie wordt in de komende maanden bekend gemaakt. De organisatie hoopt een paar zeer speciale buitenlandse gasten te verwelkomen. Dagblad De Stentor sprak met stichtingsvoorzitter Arend Harink, lees hier... En later opnieuw, lees hier. Onderstaand de affiche die de organisatie heeft laten ontwerpen.

Lees ook: Wie doet mee aan optocht militaire voertuigen op 17 april?