Stéphanos start actie wegens gevolgen corona in Malawi

Flora en haar zeven kinderen.
Foto: Stichting Stéphanos

Malawi wordt hard geraakt door de gevolgen van het Coronavirus/Covid-19. Stéphanos is vorige week een kleine actie gestart om geld in te zamelen zodat noodpakketten kunnen verstrekt worden. Het gezin van Flora is één van de gezinnen die door middel van deze actie geholpen kan worden.

Flora is een 44-jarige weduwe met de zorg voor zeven kinderen in de leeftijd van 4-17 jaar, haar man is in 2017 overleden. Haar gezin is afhankelijk van landbouw en de oliebollen die ze twee dagen per week verkoopt op de markt. Met dat verdiende geld probeert ze haar gezin draaiende te houden. Veldwerkers van Stéphanos zochten haar op en ze liet hen het laatste beetje maïsmeel wat ze had zien: “Als dit op is, weet ik niet hoe het verder moet. We mogen niet naar de markt, iedereen moet thuisblijven, hoe kan ik dan deze kindermonden vullen?”.

Er zijn een twee soorten noodpakketten samengesteld om gezinnen te helpen. In deze pakketten zitten de noodzakelijke zaken als onder anderen maïsmeel/rijst, bonen, suiker, zout, thee, soja, stukken desinfecterende zeep, emmer met kraantje, schoolschriften en potloden. Met het pakket van 25 euro kan een gezin een maand vooruit. Er is ook een kleiner pakket voor 10 euro. Bij beide pakketten wordt ook een Bijbel en preek in eigen taal geleverd zodat Woord en daad samen mogen gaan.

De scholen in Malawi zijn sinds tweeënhalve week dicht en er heerst een soort noodtoestand. De WHO-adviezen als social distancing, persoonlijke hygiëne enzovoorts worden in acht genomen, maar als 80% van de mensen geen water in huis heeft, en dus naar een lokale pomp moet lopen, als zeep een luxe product is, als de kinderen op school geen maaltijd meer krijgen en ondergebracht zijn bij familie, dan zien we dat deze maatregelen grote (financiële) gevolgen heeft voor de vele arme gezinnen.

Lees ook: Werkvakantie bij Stephanos in Malawi van 10 tot 31 juli