Timotheos biedt noodhulp na overstromingen in Malawi

Foto: Stichting Timotheos

Zware regenval heeft in het zuiden van Malawi overstromingen veroorzaakt. In Malawi is sprake van een nationale ramp. Ongeveer een miljoen mensen zijn erdoor getroffen. Veel kwalitatief slechte huisjes zijn ingestort en weggespoeld.

Ook families van kinderen en scholieren die opgenomen zijn in het programma van Stichting Timotheos zijn getroffen. Vanuit allerlei plekken komt de roep om hulp. Timotheos is daarom een grote hulpactie gestart. Dankzij deze steun is het mogelijk om op verschillende plekken overlevingspakketten uit te delen. Onder andere in Nsanje en Mulinga. Een overlevingspakket kost 40 euro.

Verder helpt de stichting met het bouwen van huizen voor families die alles zijn kwijtgeraakt. Een kwalitatief goed huis dat bij toekomstige tropische regenvallen gewoon blijft staan. Dit vraagt om een relatief kleine investering, maar is wel een structurele oplossing. De kosten voor een nieuw huis bedragen 550 euro.

Veldwerker Wim Akster: “We mochten de eerste overlevingspakketten uitdelen. Wat waren de mensen dankbaar. Ze kregen een emmer met borden, bekers etc. Daarnaast kregen ze voedingsmiddelen (voor twee maanden), kleding, een deken en een handdoek. Een oude oma viel bijna voor me op de grond om me te bedanken. Ik heb haar snel opgericht en gevraagd om de dank aan de Heere te brengen. Wij mogen alleen doorgeven wat wij ontvangen van onze sponsors. De eer moet niet naar ons gaan. In je hart huil je als je bedenkt welke ellende deze mensen weer meemaken.”.

In 2015 waren er ook overstromingen. Akster: “Het leek zo goed te gaan na 2015. De wederopbouw verliep goed, mensen verhuisden naar hoger gelegen land, de oogsten beloofden heel goed te worden en toen… Opnieuw kwamen er vrij onverwacht forse regens en hevige winden. De rivieren konden dit niet verwerken en overstroomden. De combinatie van forse regens met een hevige wind zorgde voor veel overlast. Rotsblokken vielen van de bergen en veegden huisjes van de kaart”.

Giften zijn welkom op NL57RABO 0161 485502 ten name van Stichting Timotheos, onder vermelding van ‘noodsituatie regenval’.

Lees ook: Stéphanos voltooit drie nieuwe schoolgebouwen in Malawi