Nominatie Kern met Pit voor Stichting Historieherstel 2017

Foto: Lucas Mulder

Stichting Historieherstel 2017 is er in geslaagd deel te nemen aan het provinciale en  landelijke projectenplan van de Nederlandse Heidemaatschappij voor het jaar 2019 .

De werkgroep van de stichting presenteerde aan de rand van het Twentse Weerselo het project van de kerkheuvel, klokken, klokkenstoel en wandelpaden. Dit gebeurde in het prachtig gelegen “Het Stift” een klein dorpje met een beschermd dorpsgezicht, met opmerkelijk genoeg een kerkje dat op twee druppels water lijkt op op het verdwenen kerkje van Staphorst uit de 16e eeuw zoals die te zien is een tekening uit de 17e eeuw.

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk. Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft.

De werkgroep Historieherstel kon tijdens deze presentatiedag op 19 januari 2019 ook het werk van vele vrijwilligersgroepen bewonderen die maar liefst 30 projecten konden tonen. De provinciale hoofdprijs voor  de provinciale projecten in 2018 werd ook deze dag uitgereikt. In januari 2020 worden de prijzen voor de projecten van 2019 overhandigd  en wordt ook bekend wie de provinciale hoofdprijs in de wacht heeft gesleept.

Als het lukt om binnen een jaar het project te realiseren, ontvang je het predicaat Kern met Pit én 1.000 euro.  Bovendien wordt er per provincie een trofeewinnaar gekozen en deze twaalf trofeewinnaars dingen vervolgens weer mee naar de Gouden Pit ter waarde van 3.000 euro.

Lees ook: Historieherstel gaat samenwerken met de Rijksdienst