Staphorster fokkers laten hun mooiste kleindieren zien

Foto: Eelco Kuiken

De Staphorster Kleindierteelt Vereniging houdt dit weekend voor de 29e keer de jaarlijkse clubtentoonstelling in de sporthal. Vijftig leden laten 206 dieren zien, twee dieren meer dan vorig jaar.

Keurmeesters waren vrijdag de hele dag bezig om de kleindieren te bekijken. Karst Fictorie had de mooiste hoen, Albert Fictorie de mooiste dwerghoen en het mooiste konijn. Albert Beugeling mag zich een jaar lang de eigenaar van de mooiste cavia noemen. Burgemeester Theo Segers van Staphorst opende vrijdagavond de tentoonstelling, een jaarlijkse traditie in Staphorst. Hij roemde de gepassioneerdheid waarmee de fokkers met hun dieren omgaan.

Het is zaterdagochtend en- middag enorm druk in de hal. Vooral de kuikentjes doen het goed bij de jeugd. Elk jaar komen er tientallen kuikentjes. Kinderen zijn er dol op. Het zijn vleeskuikens die rond de kerst voor de bijl gaan, maar daar hebben de kinderen gelukkig geen weet van.

De Staphorster Kleindierteelt Vereniging werd in 1989 opgericht. Er zijn vijftig leden die er groot genoegen in scheppen om konijnen, cavia’s of hoenders te fokken. Het ledenaantal is al jaren stabiel, maar meer leden komen er niet bij. ‘We zijn vooral op zoek naar jongeren. Het is belangrijk dat ze met levende wezens omgaan en verantwoordelijkheid dragen voor hun beesten. Bovendien is het belangrijk om van de bank af te komen’, zegt Henk Veerman, bestuurslid van de vereniging en zelf duivenmelker.

Lees ook: