Tweede Kamerlid Roelof Bisschop onder vuur in Den Haag

Om 8:15 uur stond dinsdagmorgen een touringcar bij de Willem Alexanderschool om groep 8a en 7b/8b naar Den Haag te brengen. Een bezoek aan het Binnenhof en de Eerste en Tweede Kamer (voluit Tweede Kamer der Staten-Generaal) stond op het programma.

Door een ongeval bij Zwolle verliep de heenreis niet echt voorspoedig. Iets later dan gepland kwamen we aan in Den Haag, waar Niek Bakker van SGP jongeren ons stond op te wachten en de rest van de dag zou begeleiden. Vanaf de bus was het nog een stukje lopen. Voor het Mauritshuis en het Torentje van de minister-president langs kwamen we aan op het Binnenhof.

Na het Binnenhof was het tijd om naar het ‘nieuwe’ gebouw van de Tweede Kamer te gaan. Deze ligt aan de zijde van de Lange Poten en is door Pi de Bruin ontworpen en in 1992 geopend met de nieuwe vergaderzaal. Door de strenge beveiliging duurde het even voordat iedereen binnen was. Eenmaal binnen aangekomen gingen we naar de Troelstrazaal, één van de vele commissiekamers. Hier werd Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) door de leerlingen aan een spervuur van vragen onderworpen.

Of dit nu direct aanleiding is voor nieuwe toekomstige politici valt nog te bezien. Helaas was het vandaag wegens drukte niet mogelijk om in de Plenaire zaal plaats te nemen op de publieke tribune tijdens het vragenuur. Het enige smetje op een verder fantastische dag en een mooie ervaring.

Roelof Bisschop (SGP): “Debatten moeten wel een doel dienen; sommige Kamerleden doen het alleen maar voor de show”.

De Ridderzaal op het Binnenhof een prachtig gebouw, gebouwd in de Middeleeuwen (13e eeuw). Het maakt onderdeel uit van de oudste gebouwen van het Binnenhof en daarmee van Den Haag. Het is in Gotische stijl opgetrokken, een stijl die je verder niet veel terugziet in de stad. De Ridderzaal is vooral bekend als zaal waar de Troonrede wordt voorgelezen door de koning en waar Olympische sporters hun koninklijke onderscheiding krijgen.

Midden op het Binnenhof staat een neogotische fontein naar een ontwerp van P.J.H. Cuypers, die eind 19e eeuw werd geschonken door vooraanstaande Hagenaars als blijk van waardering voor de renovatie van het Binnenhof. Links van de Ridderzaal staat het gebouw van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Op de hoek van het zogenoemde Stadhouderlijk kwartier staat een vierkante toren, gebouwd in de 17e eeuw in opdracht van prins Maurits: de Mauritstoren.

Rechts van de Ridderzaal staat het voormalige gebouw van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, eind 18e eeuw gebouwd als paleis voor stadhouder Willem V. Slechts twee jaar heeft hij hier kunnen wonen: in 1795 kwam er een einde aan het stadhouderlijk bewind en moest de familie vluchten naar Engeland. De prachtige balzaal werd tijdens de Franse overheersing geheel onttakeld en als militair instituut gebruikt. Pas in 1815 opende koning Willem I voor het eerst weer een vergadering der Staten-Generaal in de voormalige balzaal van zijn vader, die tot 1992 de functie van Tweede Kamer behield.

Lees ook: