Bliksem slaat in boom bij bejaardencentrum Berghorst

Het onweerde vannacht stevig. Tegen het einde van de nacht werden vele Staphorsters opgeschrikt door een keiharde donderslag. Het was ergens ingeslagen, maar waar?

Enkele kinderen uit de buurt van de inslag vertellen hoe zij het een en ander hebben ervaren. Twee meisjes van de familie Koekkoek voeren het woord. Ook een dochter van de familie Kok is erbij. Ze hadden ze de jaarringen al geteld en schatten daarmee de leeftijd van de boom.

Ook bewoners van de Berghorst raakten even in verwarring. Men dacht dat het wel ergens aan de kant van de Boslaan gebeurd zou zijn. Bij het ochtendgloren bleek echter een eikenboom op het terrein van de Berghorst langs de Ebbinge Wubbenlaan getroffen te zijn.

De hele schors was eraf gespat. Ook was de kruin van de boom helemaal gespleten. De technische staf van de Berghorst leek zo snel mogelijk omhalen de beste optie. Daartoe werd aan Hoveniersbedrijf Dons te opdracht gegeven. Deze schakelde op zijn beurt Loonbedrijf en Houthandel Winkels in om de klus te klaren.

Eikenbomen hebben een grotere kans om geraakt te worden. Een oude Duitse volkswijsheid zegt: `Eichen sollst du weichen, Buchen sollst du suchen’. Bij onweer dus niet schuilen onder een eik, wel onder een beukenboom. In stilte hebben christenen aan Psalm 29 gedacht, de natuur-psalm over het onweder.

Lees ook: