Verkeerskennisavond stelt deelnemers danig op de proef

Ongeveer vijftig personen verzamelden zich in d’ Olde Skoele om hun kennis van de verkeerstheorie te testen en op een hoger peil te brengen. De rijschoolhouders Erik Kruidhof en Kornelis Meesters waren aanwezig voor instructie, begeleiding en ondersteuning.

Er waren twee reeksen vragen. De eerste reeks was praktijk-theorie. Een foto van een verkeerssituatie met de vraag wat te doen: 1. Remmen, 2. Gas loslaten of 3. Niets doen. Diverse deelnemers werden een beetje overvallen door de start en het tempo van de vragen. Een vrouw verzuchtte: ‘Zijn we al bij vier? Ik heb nog niets op papier!’. Van deze eerste 25 vragen moest je er minstens 13 goed hebben.

De tweede reeks bestond uit 40 heel verschillende vragen, veel over voorrangssituaties en maar ook twee technische vragen over autobanden. Hierin mochten slechts 5 fouten gemaakt worden. De bedenktijd per vraag was hierbij echter ook beduidend langer. Dit werd aangegeven door een vollopend tijdbalkje linksonder op het scherm.

Na een korte koffiepauze was het tijd voor de uitslag. De vragen passeerden opnieuw voorzien van het antwoord, en werden door de heer Kruidhof vakkundig uitgelegd en toegelicht. Het bange vermoeden van velen werd bewaarheid, niemand zou zijn geslaagd voor zijn/haar theorie-examen. Sommigen zaten er wél heel dichtbij en kwamen slechts een paar punten tekort.

De gespreksleider van de avond peilde wat reacties uit het publiek. Ook ging hij diegenen die het best presteerden even langs. Enkelen sputterden nog wat over de flukse start en het vlotte tempo van de eerste serie vragen. Men kreeg hierna één drankje aangeboden van de organisatie om de te teleurstelling en het verdriet weg te drinken.

Erik Kruidhof: Een 18-jarige is over het algemeen nu niet direct een heer in het verkeer

Na de drinkpauze was er nog volop ruimte voor algemene en lokale verkeersvragen: Hoe ver gaat de 30-km zone aan de Korte Kerkweg in Rouveen? Ook het bijzondere kruispunt Ebbinge Wubbenlaan-Viaductweg kwam ter sprake. Evenals de verwarrende belijning op de Rouveense doorstroomwegen richting Hasselt en Zwartsluis. Zijn hoofdsteunen aan rolstoelen verplicht?

De avond werd georganiseerd door de gemeentelijke afdeling van Veilig Verkeer Nederland. Het was de opvolger van eerder gehouden verkeersquiz avonden, waarbij verschillende teams van bedrijven en instellingen om de eer streden. Vanavond was het echter ieder voor zich en ook zonder prijzen. De organisatie overweegt volgende keer transportbedrijven aan te schrijven.

Deze werkgroep organiseert ook het fietsverkeersexamen voor basisschoolleerlingen, de training voor senioren met een elektrische fiets. Ze zijn ook mede-organisator van VOMOL op De Tippe. Tevens vormen ze een verkeersadviesteam, wat de lokale overheid adviseert en informeert over bepaalde verkeerssituaties en -vraagstukken.

Lees ook: