Jan Compagner neemt afscheid van de tandprothetiek

Foto: Harm Brand

De open dag bij Warnders tandtechniek op zaterdag 23 november 2019 werd druk bezocht. Ruim 300 mensen kwamen een kijkje nemen. Het is de voortzetting van de praktijk van Jan Compagner (uitgesproken als Companjer).

Vincent Warnders (38) gaat met de hulp van zijn vrouw Judith en assistente Margreet de nieuwe praktijk runnen. Vincent heeft inmiddels al 15 jaar ervaring in het vak. De laatste 3 jaar heeft hij samengewerkt met Compagner en van hem de snelle reparatieservice overgenomen, evenals het telefoonnummer: 0522-462515. Deze kwam zelf ook op bezoek en zat achter de balie in verbouwde voormalige showroom van Hofstede aan de Gemeenteweg 226 naast bakkerij Ubak.

Jan Compagner (71) is met zijn vrouw Titia recent verhuisd naar Gorredijk. Ze wonen daar aan de rand van het dorp met uitzicht over de Friese weilanden. De woning in IJhorst en aanpalende praktijkruimte heeft hij inmiddels ook al verkocht. Sinds 1988 heeft hij zijn bedrijf gehad eerst aan de Julianastraat in Staphorst, de laatste 17 jaar aan de Van Wijngaardenstraat in IJhorst. Hij is nu met pensioen, maar wel wil hij de nieuwe eigenaar vervangen tijdens vakanties of bijspringen bij onverwachte drukte.

Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het vervaardigen en aanmeten van uitneembare constructies voor in de mond, gebitsprothesen. Het kan hierbij gaan om complete kunstgebitten, maar ook om bijvoorbeeld plaatjes, frame- en overkappingsprotheses op implantaten of wortels. De titel tandprotheticus is in Nederland wettelijk beschermd. Er zijn er ongeveer 500 van in Nederland.

Hoewel de materialen van de prothesen al jarenlang dezelfde zijn, worden er wel nieuwe technieken gebruikt. Door middel van een mondscan kan er een mal geprint worden met een 3D-printer. Hiermee kan het aanmeten een paar stappen versneld worden.

Lees ook: Arend Andeweg neemt na 44 jaar afscheid van Boer